Početna Vijesti Android 15 bi vam mogao reći koliko dugo će interna memorija vašeg...

Android 15 bi vam mogao reći koliko dugo će interna memorija vašeg telefona preživjeti

Android 15 bi mogao doći sa pametnom novom funkcijom koja može provjeriti zdravlje ugrađene memorije vašeg telefona, upozoravajući vas na rizik od gubitka datoteka ili gubitka korisnog prostora kada vam je to najpotrebnije.

Pa zašto bi vam bila potrebna takva funkcija? Pa, uprkos kvotama ugrađenog prostora za skladištenje, mnogi telefoni gube dio toga zbog operativnog sistema i izvornih aplikacija, a zatim prekovremeno koriste pametni telefoni sa univerzalnom flash memorijom (UFS), odabrani zbog svoje brzine, kompaktne veličine i niske potrošnje energije, može dovesti do njegovog degradiranja tokom vremena.

To se događa svim oblicima skladištenja, na kraju se gube podaci ili postaju potpuno nečitljivi, što gubi sve što nije sigurnosno kopirano. Trenutno ne postoje alati za provjeru statusa interne memorije vašeg telefona, kao što neki telefoni koriste za procjenu zdravlja baterije. Dakle, bez upozorenja, vaše skladište se može pokvariti i možete izgubiti vrijedne podatke za koje nema sigurnosne kopije.

Međutim, Dijagnostika uređaja može omogućiti pristup informacijama o stanju baterije i skladištenja na istom mjestu, što olakšava praćenje komponenti koje su sklone degradaciji tokom vremena. Takođe može uključiti mogućnost testiranja funkcionalnosti ekrana i ekrana osjetljivog na dodir vašeg telefona kako biste vidjeli da li i dalje ispravno rade. Ovo bi vam moglo pomoći da odlučite kada ćete prenijeti svoje datoteke na noviji uređaj.

Problem je u tome što je Dijagnostika uređaja u beta verziji Androida 15, što znači da nema garancije da će ući u potpuno izdanje za koje predviđamo da će doći negde između avgusta i oktobra, a više informacija će verovatno biti otkriveno na predstojećem Google I/ O događaju 2024. 14. maja.

Nadalje, ako postane dio potpunog uvođenja Androida 15, Dijagnostika uređaja može biti dostupna samo za Google Pixel uređaje. To je zato što svi Android uređaji ne dijele relevantne informacije s Android OS-om.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.