Početna Vijesti Android 15 je zvaničan. Evo šta je novo!

Android 15 je zvaničan. Evo šta je novo!

U srijedu je Google predstavio svoj najnoviji OS Android 15, sa funkcijama koje imaju za cilj poboljšati korisničko iskustvo.

Koje su to najznačajnije funkcije:

Privatni prostor – Ovo je poseban prostor sa dodatnim slojem autentifikacije. Google je rekao da je ovo poput digitalnog sefa u telefonu za aplikacije koje korisnici ne žele da im drugi lako pristupaju.

Na primjer, aplikacije za zdravlje ili bankarstvo mogu se čuvati u privatnom prostoru kako bi lični podaci bili samo za oči vlasnika. Uz direktnu integraciju OS-a, privatni prostor nudi poboljšanu zaštitu za osjetljive aplikacije, izolirajući podatke i obavijesti od ostatka telefona. Može se postaviti i zasebna brava za privatni prostor kako bi se potpuno sakrilo njegovo postojanje.

Zaključavanje za otkrivanje krađe – Ova funkcija, koja će se pojaviti kasnije ove godine, pomaže korisnicima da sačuvaju svoje lične i finansijske podatke na sigurnom ako se telefon ikada otuđi. Ovo koristi Google AI da osjeti ako neko otme uređaj iz ruke vlasnika i pokuša da pobjegne, vozi bicikl ili se odveze s njim. Ako se otkrije pokret krađe, brzo će se zaključati.

Zaštita u realnom vremenu naspram aplikacija od prevare – Kasnije ove godine, Google Play Protect će koristiti AI na uređaju da uoči aplikacije koje bi mogle biti povezane s prijevarom ili krađom identiteta. Ova detekcija prijetnji uživo će analizirati kako aplikacije koriste osjetljive dozvole i stupaju u interakciju s drugim aplikacijama kako bi uočile sumnjivo ponašanje u stvarnom vremenu. Ako Google Play Protect pronađe nešto sumnjivo, aplikacija se šalje Googleu na dodatni pregled, a korisnici će biti upozoreni ili će aplikacija biti onemogućena kada se potvrdi da je štetna.

Dodajte stavke u Google novčanik sa fotografije – Uskoro u SAD-u korisnici mogu kreirati digitalnu verziju većine propusnica koje sadrže samo tekst. Korisnici moraju jednostavno fotografisati svakodnevne propusnice – poput ulaznica za događaje, bibliotečkih kartica, kartica osiguranja automobila, članskih kartica u teretani i još mnogo toga – i kreirati digitalnu verziju u svom Google novčaniku za brzi pristup.

AR sadržaj u Google mapama – Korisnici će uskoro moći pristupiti sadržaju proširene stvarnosti (AR) u Google mapama na svojim telefonima. Tehnološki gigant je rekao da je ovaj razvoj postavio temelje za platformu proširene realnosti (XR) koju gradi u saradnji sa Samsungom i Qualcommom za Android ekosistem.

Poboljšani Google ugrađeni – Kompanija proširuje dostupnost ugrađenog Google-a na modele automobila kao što su Acura ZDX i Ford Explorer. Google Cast također dolazi u automobile sa Android Automotive OS-om, počevši od Riviana u narednim mjesecima.

Novi sadržaj sa vještačkom inteligencijom na Google TV -u – Sa modelom Gemini, Google je rekao da je olakšao odabir onoga što ćete gledati s AI generiranim opisima na početnom ekranu, personaliziranim za korisnike na osnovu njihovog žanra i preferencija glumaca. Opisi generirani AI će također popuniti nedostajuće ili neprevedene opise za filmove i emisije.

Ažuriranja za Wear OS 5 – Kasnije ove godine, optimizacija trajanja baterije dolazi na satove s Wear OS 5. Na primjer, trčanje maratona na otvorenom će trošiti do 20 posto manje energije u poređenju sa satovima s Wear OS 4. Fitnes aplikacije će također mogu pomoći u poboljšanju performansi uz opciju podrške za više tipova podataka kao što su vrijeme kontakta sa tlom, dužina koraka i vertikalne oscilacije, rekao je Google.

Brzo uparivanje – Ova funkcija olakšava povezivanje Android uređaja i dodataka.

Također može pomoći u praćenju trajanja baterije dodatne opreme i lociranju uređaja koji nedostaju uz novo iskustvo Find My Device koje se pojavljuje širom svijeta. Kasnije ovog maja, korisnici će moći da pronađu predmete kao što su njihovi ključevi, novčanik ili prtljag u aplikaciji Find My Device s Bluetooth oznakama za praćenje od Chipolo i Pebblebee. Dodatne Bluetooth oznake od Eufy, Jio, Motorola i drugih također će biti dostupne.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.