Početna Recenzije Asus Asus ROG Phone 7 Ultimate, želja svakog gejmera!

Asus ROG Phone 7 Ultimate, želja svakog gejmera!

Nedavno predstavljeni ASUS ROG Phone 7 Ultimate je sve što očekujete od pametnog telefona za namjenjenog za igre. Ima ekran sa akcentom na brzinu odziva i glatkoću slike, vrhunsko performanse, promišljen sistem hlađenja, snažnu bateriju i čitav niz rješenja prilagođenim za igrače.

PAKOVANJE I SADRŽAJ

Paket u kojem se isporučuje ROG Phone 7 Ultimate je sadržajan: osim samog telefona, brendiranog plastičnog kućišta pristojnog kvaliteta, adaptera za napajanje od 65W, pletenog kabla sa USB Tipe-C na oba kraja i ventilator, odnosno hladnjaka AeroActive Hladnjak 7, postoji i neka vrsta kartonske priključne stanice na koju postavite telefon prilikom prvog pokretanja. Tada u stvari započinjete i pravu igru u kojoj morate da pritisnete dugmad na ovom kartonu da biste lansirali svemirski brod. Tako se korisnik upoznaje sa ključnim karakteristikama uređaja.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Pametni telefon dolazi u bijeloj boji sa mat Gorilla Glass 3 i Gorilla Glass Victus na prednjoj strani. Model je veliki, 173 x 77 x 10.3mm i težak 239g, što je sasvim razumljivo, obzirom na sadržaj ispod haube.

Na zadnjoj strani nalazi se ne samo sočiva trostruke kamere, već i nekoliko zanimljivih elemenata. Prvi je ROG Vision displej od 2 inča koji može da prikaže vrijeme, da vas obavjesti o porukama ili dolaznim pozivima i prikaže različite animacije. U osnovi, obavlja dekorativnu ulogu. Drugi je prigušivač otvaranja AeroActive Portal, ispod kojeg je sakriven bakarni radijator rashladnog sistema. ASUS tvrdi da je ovaj mehanizam u stanju da izdrži 40.000 ciklusa otvaranja i zatvaranja.

Ispod simetričnih okvira na vrhu i dnu nalaze se zvučnici sa 5 magneta 12×16 mm, oba sa sopstvenim Cirrus Logic CS35L45 monoamperima. Nivo jačine zvuka i kvalitet zvuka su značajno poboljšani u odnosu na prethodnika, koji je već bio jedan od najboljih u ovom pogledu. ASUS ROG Phone 7 Ultimate indirektno ima i sabvufer 13×38 mm, koji se nalazi u spoljašnjem hladnjaku AeroActive Cooler 7. Kao rezultat toga, ROG Phone 7 Ultimate ima pravi 2.1-kanalni zvuk i zaista opipljiv bas.

Sa donje strane ROG Phone 7 Ultimate, tradicionalno su vidljivi USB Tipe-C port i 3,5 mm priključak za slušalice. Na lijevoj strani je još jedan USB Tipe-C za povezivanje i napajanje eksternog hladnjaka. Audio priključak takođe nije tako jednostavan, jer ima Hi-Res Audio sertifikat – telefon reprodukuje visokokvalitetne numere na 24 bita / 96 kHz ili 24 bita / 192 kHz. Odvojeno je naznačena tehnologija surround zvuka Dirac Virtuo for Headphone, koja omogućava postizanje efekta da zvuk dolazi iz para visokokvalitetnih zvučnika ispred slušaoca, a ne iz slušalica.

AeroActive Cooler 7

Kompletan AeroActive Cooler 7 ne djeluje samo kao sabvufer, već služi i za hlađenje telefona, koristeći rotirajući ventilator i Peltier termoelektrični efekat. Uključivanje hladnjaka na ROG Phone 7 Ultimate otvara gore pomenuti AeroActive Portal tako da se hladan vazduh usmjerava direktno u kućište. Važno je napomenuti da je prethodni hladnjak takođe kompatibilan sa ROG Phone 7 pametnim telefonima, ali 7 verzija nije pogodna za ROG Phone 6 modele. AeroActive Cooler 7 podržava nekoliko režima napajanja, a za maksimalnu snagu potrebno je da povežete eksterni izvor napajanja na hladnjak, pošto sam pametni telefon ne može da se nosi sa ovim. Takođe je važno napomenuti da je u bilo kom od režima primjetan šum od rotacionog ventilatora, a pri punoj brzini može čak i da nadjača zvuk iz zvučnika.

Hladnjak ima i ugrađeno LED osvjetljenje, koje spolja izgleda spektakularno. Ali njegova druga namjena su četiri fizička programabilna dugmeta kojima možete dodjeliti različite akcije u igricama. Govoreći o kontrolama, važno je pomenuti ultrazvučne okidače na desnoj strani. Oni prepoznaju različite tipove klikova i prevlačenja, a podešavanja već imaju unaprijed podešena podešavanja za popularne igre. ASUS ROG Phone 7 Ultimate takođe može da detektuje nagibe, okrete, drhtanje i još mnogo toga, koristeći sve ovo u igrama.

SOFTVER

Kao što biste očekivali — ili, znate, barem se tome nadali — Asus ROG Phone 7 se isporučuje sa Androidom 13. Još jednom, kompanija nudi izbor skinova, omogućavajući korisnicima da odluče koliko žele da njihov korisnički interfejs bude prilagođen igračima. Asus takođe obećava dvije velike nadogradnje OS-a uz četvorogodišnje bezbjednosne zakrpe. To… nije sjajno, bar po savremenim standardima, posebno kada se uzme u obzir cijena. Ali s obzirom na to koliko su male promjene u Android-u 13 – i koliko su male promene u Android-u 14 – ovdje se zaista računaju četiri godine.

Asus takođe uključuje neki prilagođeni softver sa ovim telefonom, od kojih je najznačajniji Armori Crate. Uzimajući ime iz svog PC paketa za igre, Armori Crate je dizajniran da vam pruži potpuni pokretač igara, zajedno sa alatima kao što su ugrađeni snimač ekrana i različiti režimi performansi. To je takođe način na koji podešavate zadnji ekran, što ga čini neophodnim za većinu korisnika.

EKRAN

ROG Phone 7 Ultimate ima 6,78-inčni Samsung AMOLED E4 ekran sa rezolucijom od 2448 x 1080 piksela. Mnogima će svakako biti drago što je ravan i nema nikakvih izreza. Maksimalna osvjetljenost je deklarisana na 1500 nita, ali se postiže samo na 1% površine ekrana kada se prikazuje HDR sadržaj. U ručnom režimu možete dobiti 522 nita na 100% cijele površine, a u automatskom režimu – oko 1095 nita.

Pametni telefon ne koristi LTPO tehnologiju – brzina osvježavanja se mijenja samo između unaprijed podešenih vrednosti od 60, 90, 120, 144 i 165 Hz. Ako izaberete bilo koju od opcija, sistem će održavati navedenu brzinu bez ikakvog pametnog podešavanja. Postoji i automatski režim koji mijenja frekvenciju u zavisnosti od prikazanog sadržaja. Takođe je vrijedno napomenuti uzorkovanje dodira na 720 Hz, što bi trebalo da obezbjedi brži odziv na dodir od konvencionalnih pametnih telefona.

Zanimljivo je da kada birate različite brzine osvježavanja, balans bijelog se može promjeniti. Međutim, ovo je lako prilagoditi zahvaljujući velikom broju profila boja i ručnim podešavanjima. U isto vreme, ASUS tvrdi 111,23% pokrivenosti DCI-P3 prostora boja i 150,89% sRGB.

HARDVER

ROG Phone 7 Ultimate pokreće Snapdragon 8 Gen 2 procesor i dolazi u jednoj konfiguraciji sa 16 GB LPDDR5Ks RAM-a i 512 GB UFS 4.0 memorije. U skoro svim benčmarkovima daje najviše rezultate, a u stres testu 3D Mark Wild Life Unlimited pokazuje impresivnu stabilnost od 99,8%.

Pametni telefon može lako da pokrene sve igre dostupne na Android-u na najvišim grafičkim podešavanjima. Čak i bez hladnjaka, možete računati na maksimalne performanse.

BATERIJA I AUTONOMIJA

Za autonomiju je zadužena baterija od 6.000 mAh. Vrijeme rada u velikoj meri zavisi od izabrane brzine osvježavanja ekrana, kvaliteta i tipa internet veze i pokrenutih aplikacija. Ali u igrama, na primjer, možete dobiti oko 6,5 sati bez potrebe da prilazite utičnici.

Telefon dolazi sa adapterom od 65W i kompatibilan je sa standardom Power Delivery. To znači da se može koristiti sa drugim uređajima, uključujući neke laptopove, ili puniti punom snagom iz drugih PD adaptera.

Za 15 minuta uređaj se dopunjava približno 40%, a za pola sata – skoro 70%. Potpuno punjenje od nule do 100% traje oko 62 minuta. U ovom slučaju, poslednji procenat “postiže” više od 10 minuta.

U podešavanjima postoji mnogo opcija koje se odnose na energiju. Na primer, možete omogućiti ograničenje brzine punjenja ili odrediti da se baterija puni samo do 90% ili 80%. Sve ovo vam omogućava ili da dobijete maksimalnu autonomiju i brzinu punjenja, ili da produžite vijek baterije.

KAMERE

Ovaj model koristi iste module kao i prethodni: glavni je od 50 megapiksela bez optičke stabilizacije, ultraširokougaoni od 13 megapiksela i makro kamera od 5 megapiksela. Ažurirana je samo prednja kamera, koja je senzor postavila na 32 megapiksela umjesto na 12 megapiksela. Pošto ROG Phone 6 ima generalno prosječne performanse u pogledu kvaliteta slike u poređenju sa konkurencijom, malo je vjerovatno da će novi proizvod iznenaditi sofisticirane mobilne fotografe.

Glavna kamera snima slike sa realističnim bojama, dobrim detaljima i nedostatkom šuma, ali neki svijetli objekti mogu biti nedovoljno eksponirani i kontrast je ponekad previsok. Okviri snimljeni pri zumiranju od 2x nisu ni na koji način inferiorniji u kvalitetu slika bez zuma, što zadovoljava odsustvo zasebne televizijske kamere. Ultra-širokougaona kamera, očekivano, zaostaje u detaljima u odnosu na glavnu, a oštrina opada bliže ivicama kadra, iako su inače slike sa njih često slične. Makro kamera snima definitivno bolje od dva megapiksela u drugim pametnim telefonima, ali od nje ne treba očekivati impresivne rezultate.

Sa nedostatkom svjetla, glavna kamera pravi slike prosječnog kvaliteta bez očiglednih nedostataka. Aktiviranje noćnog režima, iako vas tjera da čekate oko 2 sekunde, značajno povećava oštrinu i detalje, smanjuje šum i daje širi dinamički opseg.

Ultra-širokougaona kamera snima iskreno loše pri slabom osvjetljenju, pa se preporučuje korištenje noćnog režima, čak i ako se okvir obično snima 4-5 sekundi.

ROG Phone 7 Ultimate podržava snimanje video zapisa do 8K pri 24 fps, što je čudno, pošto senzori Snapdragon 8 Gen 2 i IMKS776 omogućavaju snimanje u 8K pri 30 fps. Što se tiče kvaliteta klipova, oni su na visokom nivou u pogledu detalja, boja i dinamičkog opsega. Moguće je snimati sa standardnim kodekom h.264 ili sa efikasnijim h.265 (HEVC).

ROG Phone 7 Ultimate nema optičku stabilizaciju, pa je sav posao prepušten pametnim algoritmima. Pametni telefon podržava elektronsku stabilizaciju sa tri ose, dostupnu na svim kamerama, pa čak i kada kreirate 8K video. Slika je veoma glatka. Postoji i HiperSteadi poboljšani režim stabilizacije, ali on dosta siječe okvir, a ukupan kvalitet video zapisa ostavlja mnogo da se poželi.

ZAKLJUČAK

S obzirom na ukidanje linije telefona za igre od strane nekih brendova, igrači nemaju mnogo izbora. Na ovom tržištu, ASUS ROG Phone 7 Ultimate je najnaprednije rješenje. I odgovaraće samo strastvenim mobilnim igračima. Nisu svi spremni da plate oko 1.400€, pa uobičajena sedmica bez kompletnog hladnjaka i zadnjeg ekrana izgleda kao mnogo logičniji izbor. Osim toga, po ovoj cijeni, samo dva obećana Android ažuriranja su sramotna, čak i ako su dopunjena četvorogodišnjom sigurnosnom podrškom. Pored toga, kamere na telefonu su, pa možda i ispod prosjeka, ali ovaj telefon se ne kupuje radi kamera, nego zbog svojih gejmerskih karakteristika, pa mu ovu prosječnost nećemo zamjeriti.

PREDNOSTI

Veliki, brzi ekran od 165 Hz
Slušalice
Više USB-C portova
Brzo žičano punjenje
High-end audio
Dobar vIJek trajanja baterije
Veliki dodatni ekosistem

MANE

Obećana ažuriranja
Nema bežičnog punjenja
Samo prosječne kamere
Cijena

SPECIFIKACIJE

Ekran6,78″ AMOLED (1.080 x 2.448, 20:9, ~395 PPI), 165 Hz
ČipSnapdragon 8 Gen 2
RAM / Memorija16 GB / 512 GB
Zadnje kamere50 MP (f/1.9, PDAF) + 13 MP ultraširoka (f/2.2, 120˚) + 5 MP makro (f/2.0)
Prednja kamera32 MP (f/2.5)
PovezivostGSM / HSPA / LTE / 5G / Wi-Fi 802.11 / Bluetooth 5.2
Baterija6.000 mAh / 65 W
Konektor za slušaliceDa
Vrsta USB konektoraUSB-C
Dimenzije i masa173 x 77 x 10,3 mm / 239 g
Operativni sistemAndroid 13
info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here