Početna Vijesti Evo kako će funkcionisati funkcija Private Space na Androidu 15

Evo kako će funkcionisati funkcija Private Space na Androidu 15

Googleova nova funkcija privatnosti u Androidu 15 omogućit će vam da sakrijete aplikacije sa zasebnim nalogom.

Nadolazeća funkcija Private Space u Androidu 15 pojavila se nekoliko puta u različitim verzijama Android 14 Quarterly Platform Release (QPR) ažuriranja. Sa nedavnim izdanjem više koda u najnovijoj verziji Android 14 QPR3 Beta 2.1, dobili smo punu sliku o tome kako ova funkcija radi i kako izgleda.

Još u decembru 2023., Mishaal Rahman je ukazao na novu funkciju nazvanu Private Space, za koju se vjeruje da će debitovati s Androidom 15. U to vrijeme niko nije znao mnogo o njoj, a činilo se kao da je to samo način da se sakriju aplikacije i datoteke sigurno, držeći ih podalje od znatiželjnih očiju.

Prije nekoliko dana pojavilo se više opcija privatnosti , uključujući mogućnost automatskog zaključavanja Privatnog prostora i sakrivanja osjetljivih informacija sa vašeg zaključanog ekrana. To je kao bezbedna fascikla na Samsung Galaxy telefonima , gde birate šta ćete i kako zaštititi. A sada, novi izvještaj prikazuje ovu funkciju privatnosti na djelu.

Prema video snimku koji je Rahman podijelio na Android Authorityu , Private Space je opisan kao funkcija u kojoj možete sakriti privatne aplikacije u zasebnom kutu vašeg telefona. Također predlaže korištenje namjenskog Google računa za dodatnu sigurnost.

Da biste pokrenuli Privatni prostor, idite na Postavke, odaberite “Sigurnost i privatnost” i na kraju dodirnite Privatni prostor. Kada stignete, moraćete da potvrdite svoj identitet. Nakon toga, trebali biste se prijaviti na Google nalog kako biste olakšali dodavanje aplikacija u Private Space.

Proces podešavanja Private Space-a razlikuje se od Samsungovog zaključanog foldera . Malo je složeniji jer predlaže postavljanje zasebnog Google naloga posebno za Private Space. Čini se da je cilj osigurati da vaši podaci i istorija pregledavanja ostanu izolovani unutar Privatnog prostora umjesto da se miješaju s vašim redovnim nalogom. Ipak, korisnici i dalje imaju slobodu da izaberu koji god Google nalog žele koristiti.

Još jedno značajno ažuriranje Private Spacea je njegova funkcija koja omogućava privatno instaliranje aplikacija, držeći ih skrivenim od neželjenog pogleda. Ove aplikacije se preuzimaju pomoću Google naloga koji je povezan sa kreiranim prostorom. Prema Rahmanu, korisnici mogu preuzimati aplikacije unutar Private Spacea pomoću namjenskog dugmeta “instaliraj aplikacije” ili dugim pritiskom na aplikaciju izvan prostora, što traži opciju “instaliraj privatno”.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.