Početna Gadgeti Pametni satovi Fitbit Sense 2, korak naprijed i par unazad

Fitbit Sense 2, korak naprijed i par unazad

Najnovija verzija proizvoda Fitbit brenda, pod nazivom Sense 2, naslednik je Sense-a, poznatog po širokoj funkcionalnosti i performansama. Hajde da procjenimo mogućnosti Sense 2, uz napomenu o svim prednostima i nedostacima gadžeta.

Hajde da počnemo sa nedostatcima ili bolje reći minusima

Fitbit nije napravio nikakve vizuelno primjetne promjene u dizajnu i izgledu Sense 2, tako da izgleda skoro identično prethodnom modelu, što i ne mora da je minus, ali nije bilo promjena.

Fitbit Sense 2 i dalje koristi iste kaiševe kao i ranije, tako da je malo vjerovatno da ćete pronaći opciju koja najbolje zadovoljava pojedinačnog korisnika. Fitbit prodaje kaiševe za Sense 2 odvojeno, ali izbor je ograničen, da ne spominjemo cijene istih. Moramo istaći da kaiševi prethodne verzije odgovaraju Sense 2 i obratno.

Fitbit Sense 2, kao i njegov prethodnik, ne podržava mogućnost odgovaranja na primljene i poruke kada je uparen sa iPhone-om. U kombinaciji sa Android pametnim telefonom, mogući su samo brzi odgovori.

Drugi problem je implementacija prikaza dolaznih obavještenja i poruka. Ikona aplikacije se prvo pojavljuje na ekranu sata, a zatim se prikazuje sadržaj obavještenja. Sam proces traje veoma dugo, što može biti poprilično iritantno.

Fitbit Sense 2, kao i njegov prethodnik, ne može mjeriti SpO2 u realnom vremenu i na zahtjev. Za precizno mjerenje kiseonika u krvi potrebno je dugo nošenje sata.

Fitbit Sense 2, za razliku od svog prethodnika, izgubio je podršku za Google Assistant. Dostupna je samo Alexa podrška. Međutim, uređaj ne podržava “strane” aplikacije, tako da su korisnici osuđeni samo na aplikacije koje nudi Fitbit.

Sense 2 ne može da skladišti muziku i ne podržava kontrolu reprodukcije muzike na uparenom pametnom telefonu.

Ako do sada već niste odustali od čitanja, sa mišlju “meni ovo ne treba”, želimo da istaknemo I prednosti Fitbit Sense 2 pametnog sata

Iako se dizajn Sense 2 nije promjenio, i dalje je prilično lagan i udoban za nošenje. Zakrivljeni oblik kućišta i njegov aerodinamičan dizajn se dobro slažu sa bilo kojom odjećom i stilom. Jedina stvar koja se promjenila u izgledu sata je to što je dodirno dugme zamjenjeno fizičkim, što čini upravljanje praktičnijim. Fitbit ne donosi velike promene ni u odjeljenju ekrana. To je isti pravougaoni AMOLED od 1,58 inča rezolucije 336×336 koji je svijetao, živopisan i pruža zaista bogate boje.

Pametni satovi poprimaju sve više funkcija i imaju veoma široku primjenu. Prisutni su svi ključni pokazatelji kao što su broj pređenih koraka, puls itd., a podaci koje prati Fitbit smatraju se najtačnijim u poređenju sa drugim sličnim gadžetima. Redovno nošenje uređaja danju i noću dugo vremena omogućava vam da prikupite mnogo korisnih podataka o fizičkoj aktivnosti i zdravstvenim parametrima.

Uređaj je opremljen raznim senzorima, uključujući mjerenje temperature, EKG, EDA, SpO2, itd. Sense 2 je jedan od tri pametna sata (druga dva su njegov prethodnik Sense i Fitbit Charge 5) koji podržavaju EKG funkciju za Android pametne telefone.

Uređaj pokreće Fitbit OS, koji je intuitivan u pogledu korištenja. Prevlačenjem nadolje po ekranu će se pojaviti meni za brza podešavanja, a prevlačenjem nagore će se pojaviti obavještenja. Prevlačenjem u stranu pomjeraće se kroz ikone menija. Ikone se mogu prilagoditi pomoću aplikacije Fitbit. Pritiskom na bočno dugme prikazaće se aplikacije, dok dugo pritiskanje pokreće Alexa asistent.

Aplikacija Fitbit, koja radi i na Android-u i na iOS-u, prilično je puna funkcija, ali i jednostavna za navigaciju i korištenje. Preko aplikacije možete da kontrolišete podešavanja sata, kao i da preuzimate različite interfejse sata, čiji je izbor prilično širok.

Još jedna korisna karakteristika Sense 2 je trajanje baterije. Uređaj može da traje oko 5-6 dana sa jednim punjenjem, što ga čini nenadmašnom ponudom u poređenju sa drugim vrhunskim pametnim satovima kao što su Apple Vatch ili Samsung Galaxy Watch5 Pro (narvno govorimo o autonomiji pametnog sata uparenog sa telefonom)

Zaključak

Fitbit Sense 2 izaziva sa jedne strane razočaranje, dok nas druge opcije pozitivno iznenade. Sat izgleda prilično slabo čak i u poređenju sa predstavnicima budžetskog segmenta, na primjer, nedostatak podrške za aplikacije koje ne pripadaju Fitbit-u i reprodukciju muzike. S druge strane, neke funkcionalnosti su znatno veće od onih koje nudi konkurencija, kao što su prisustvo naprednih senzora sa detaljnim zdravstvenim podacima, kao i trajanje baterije.

Pored svih nedostataka i cijena je poprilično visoka (oko 700,00 KM), tako da bismo mu dali još jedan minus, možda i presudni. U istom cjenovnom rangu možemo izdvojiti nekoliko dobrih uređaja;  Apple Watch S7, Apple Watch SE2, Samsung Galaxy Watch5, tako da mu ne možemo dati prolaznu ocjenu.

{"@context":"http:\/\/schema.org\/","@id":"https:\/\/telemanija.com\/fitbit-sense-2-korak-naprijed-i-par-unazad\/#arve-youtube-qcneeh4e2to6621238b2750c265469350","type":"VideoObject","embedURL":"https:\/\/www.youtube-nocookie.com\/embed\/qCNEEH4e2To?feature=oembed&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0"}
info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here