Početna Vijesti Google-ovi AI alati za uređivanje fotografija biće dostupni svim Android i IOS...

Google-ovi AI alati za uređivanje fotografija biće dostupni svim Android i IOS korisnicima, ali sa ograničenjem

Dok su Google-ovi telefoni Pixel 8 serije prvobitno bili najavljeni kao šampioni pametnih telefona sa AI-om zahvaljujući njihovoj sposobnosti da koriste funkcije poput Magic Editor-a, koje su do danas bile ekskluzivne za telefone. Međutim, u prilično iznenađujućem potezu, Google je nedavno najavio da će prenijeti neke od svojih alata za uređivanje vještačke inteligencije na uređaje koji nisu Pixel putem svoje aplikacije Google Photos.

Funkcije za uređivanje biće dostupne većem broju korisnika od 15. maja – kao takvi, alati uključujući Magic Eraser, Photo Unblur i Portrait light bit će dostupni svima koji koriste Google fotografije, bez potrebe za pretplatom. U međuvremenu, Magic Editor će se proširiti na sve Pixel uređaje, što bi trebalo biti dobrodošlo ažuriranje za korisnike Pixela na starijim telefonima.

Zanimljivo je da će Magic Editor biti dostupan i korisnicima Google fotografija na drugim Android uređajima, pa čak i ljudima na iOS uređajima. Međutim, postoji ograničenje, jer korisnici koji ne koriste Pixel dobijaju samo do 10 Magic Editor ušteda mjesečno, iako ovo ograničenje možete zaobići pretplatom na Premium Google One plan (ili kupovinom Pixel telefona).

Možda se sa sigurnošću može reći da je ovo i dobra i donekle “loša” stvar – s jedne strane, više korisnika će sada moći pristupiti Googleovim impresivnim alatima za uređivanje. Međutim, to umanjuje tvrdnje kompanije o takvim karakteristikama kojima je za pokretanje potreban “poseban” hardver kao što je Tensor, naizgled potvrđujući rane glasine da su alati poput Magic Editor-a mogli raditi isključivo preko oblaka, a ne na Google hardveru.

Imajući to na umu, Google ipak ima neke minimalne zahtjeve. Na primjer, Android telefoni će trebati najmanje 3 GB RAM-a da podrže ove funkcije, uz Android verziju 8 i novije. Uz to, alati za uređivanje neće moći raditi na 32-bitnim pametnim telefonima – isti zahtjevi su isti i za iOS uređaje, koji će morati da pokreću iOS 15 i novije verzije.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.