Početna Aplikacije Google pušta novi Android 14, nova poboljšanja na pomolu

Google pušta novi Android 14, nova poboljšanja na pomolu

Google je prije oko mjesec dana objavio prvi uvid u Android 14. Sada je američka kompanija objavila i drugi Developer Preview. Šta sa sobom donosi ovaj pregled?

Novo izdanje fokusira se na poboljšanje privatnosti, bezbjednosti i performansi, a nastavlja da usavršava iskustvo upotrebe na tabletima i sklopivim uređajima.

Tako Android 14 Developer Preview 2 stiže sa integrisanom podrškom za omogućavanje aplikacijama da pristupe samo odabranim fotografijama i video snimcima, pristupe svim ili da uopšte ne daju pristup.

Pored toga, ovo izdanje donosi i poboljšani stil korisničkog interfejsa u nekim dijelovima, zajedno sa promjenama API-ja na osnovu povratnih informacija sa Developer Preview 1.

Aplikacije koje budu namjenjene za Android 14 moraće da traže posebno odobrenje za pokretanje aktivnosti u pozadini.

DP2 dolazi i sa optimizacijama Android sistema upravljanja memorijom, poboljšavajući upotrebu resursa dok aplikacije rade u pozadini. Takođe, tu će biti i manje obaveštenja koja neće moći da se odbace, a poboljšani su i API-ji za prodavnice aplikacija.

Uz regionalna podešavanja, kada vaš uređaj dobije Android 14, moći ćete personalizujete temperaturu, prvi dan u nedjelji i sistem numerisanja, na osnovu sistema u vašem regionu. Dakle, ako ste npr. Evropljanin koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, nećete više morati da koristite Farenhajt za pregled temperature.

Nakon ovog DP-a, prvo Beta izdanje Androida 14 stiže sljedećeg mjeseca, nakon čega slijede još tri beta nadogradnje, i to u maju, junu i julu ove godine. Očekuje se da će stabilna Android 14 nadogradnja na Google Pixel telefone početi da pristiže u avgustu ili septembru.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here