Početna Recenzije Honor Honor 90 recenzija: Elegantan dizajn sa vrhunskim oštrim ekranom

Honor 90 recenzija: Elegantan dizajn sa vrhunskim oštrim ekranom

Pri prvom dodiru primjećujemo da je ovo veoma lagan, tanak i kompaktan telefon. Dizajn pokazuje vrhunsku estetiku koja plijeni oko čak i iz daljine. Telefon se može pohvaliti elegantnim zakrivljenim panelima na prednjoj i zadnjoj strani, što povećava njegovu vizuelnu privlačnost. U zavisnosti od željene boje, možete se odlučiti za sjajnu ili mat završnu obradu zadnje ploče.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Uprkos velikom ekranu od 6,7 inča, Honor 90 zadržava elegantan i iznenađujuće tanak profil, dimenzija 161,9 x 74,1 x 7,8 mm. Zanimljivo, s obzirom na značajnu bateriju od 5.000 mAh, telefon ostaje lagan, te težina iznosi samo 183 grama. Ovo rezultira udobnim i dobro izbalansiranim osjećajem kada se drži u ruci, što doprinosi ukupnom pozitivnom utisku o dizajnu i kvaliteti izrade telefona.

Zahvaljujući zakrivljenosti neprimjetno se spajaju stakleni prednji i zadnji plastični poklopac. Iako okvir izgleda relativno tanak i izrađen je od plastike, nudi robustan strukturalni integritet. Na zadnjem panel su pozicionisana dva pojedinačna okvira kamera i istaknuto ispisan Honor logo.

Na donjem kraju nalazi se ležište za SIM kartice, mikrofon, USB-C konektor i multimedijalni zvučnik. Sa desne strane su tanki, ali na dodir vidljivi tasteri za jačinu zvuka i dugme za uključivanje. Lijeva strana je prazna, na vrhu je samo mikrofon za smanjenje šuma.

Jedva primetan tanak urez slušalice je u sendviču između okvira i gornje ivice ekrana. Prednja kamera se nalazi nešto niže u okruglom izrezu. Prednja kamera nema blic, a njega zamjenjuje ekran koji poprima blještavo bijelu boju kada se koristi selfi kamera.

EKRAN

Ekran Honor 90 je zakrivljeni AMOLED ekran rezolucije 2664 * 1200 sa dijagonalom od 6,7 inča i odlične svjetline (do 1600 nita), sa brzinom osvježavanja od 120 Hz i PWM frekvencijom 3840 Hz (zatamnjenje pulsne širine).

Osvjetljenost je odlična na suncu – ekran ostaje u punoj boji i omogućava vam ne samo upotrebu standardnih aplikacija, već i gledanje video zapisa. Uglovi gledanja su jednostavno nevjerovatni. Možete izgledati skoro paralelno sa ekranom, a i dalje neće izobličiti boje – osim blagog odsjaja zbog sjajnog premaza.

Multi-touch podržava maksimalno 10 dodirnih tačaka, osjetljivost i glatkoća su jednostavno odlični. Kao što se često dešava sa , uživate jednostavno prelazak prstom po staklu. Podržan je Always-On Display

Kada su u pitanju režimi boja, Honor 90 nudi dvije opcije – podrazumjevani „živopisni“ režim koji pruža živopisne vizuelne efekte. Međutim, vrijedno je napomenuti da ovaj način rada ima tendenciju prezasićenja boja, posebno plavih i crvenih. Druga opcija je “prirodni” način rada, koji može dati mnogo realističnije boje.

Honor 90 nudi fleksibilnost u frekvenciji osvježavanja s tri moda za izbor između 60Hz, 90Hz i 120Hz. Meni postavki pruža četiri opcije za režime prikaza: standardni (60Hz), srednji (90Hz), visoki (120Hz) i dinamički (120Hz), omogućavajući korisnicima da prilagode svoje iskustvo gledanja svojim željama. Dinamički način rada, koji je zadana postavka, ima tendenciju da daje prednost efikasnosti energije čestim prebacivanjem između 90Hz i 60Hz, čak i za različite aplikacije.

Već spomenuto zatamnjenje pulsne širine, osigurava ekran bez treperenja pri nižim nivoima svjetline, doprinoseći smanjenom naprezanju očiju, posebno u slabo osvijetljenim okruženjima. Iako ova funkcija možda neće biti odmah uočljiva tokom povremene upotrebe, ona nudi bezbrižnost znajući da su vaše oči pošteđene nepotrebnog naprezanja, posebno kada koristite telefon u uslovima slabog osvetljenja.

SOFTVER I INTERFEJS

Operativni sistem Honor 90 je Android 13 sa interfejsom MagicOS 7.1. Ovdje su u potpunosti podržani svi Google servisi.

MagicOS je odlično optimizovan. Imamo kontrolu pokretima, zasebne zavese za podešavanja i obavještenja, uvećane foldere, veoma zgodnu galeriju sa odličnim editorom fotografija, sve potrebne standardne aplikacije (kalkulator, menadžer telefona, widget za vremensku prognozu,file manager , kompas, Diktafon, itd.), bočni pametni panel, multitasking sa plutajućim prozorima.

Funkcionalnost pametnog panela je prilično slaba i ograničena na brzi pristup aplikacijama – i ovo je možda jedan od rijetkih nedostataka MagicOS-a. S druge strane, to se teško može nazvati značajnim, jer su nedostajuće funkcije poput snimka ekrana i snimanja ekrana premještene na zavjesu postavki.

HARDVER

Hardversku platformu čini osmojezgreni SoC Qualcomm Snapdragon 7 Gen1 Accelerated Edition sa Adreno 644 grafičkim procesorom. Telefon dolazi u kombinacijama od 8 do 16 GB RAM-a i 256 ili 512 GB interne memorije. Nije podržana mogućnost proširenja memorije.

Ovo je dobar hardver srednjeg nivoa, au nekim aspektima, kao što su kapacitet skladištenja i brzina, starija verzija nije inferiorna u odnosu na vodeći model. Za takve konfiguracije, trgovci su čak smislili posebnu riječ “sub-flagship”.

Istina, prema rezultatima većine testova, Honor 90 je nešto inferiorniji od nekih pametnih telefona iz iste kategorije, iako to nećete primijetiti u svakodnevnoj upotrebi. Interfejs i aplikacije rade savršeno i brzo se učitavaju.

Da biste olakšali upravljanje pametnim telefonom tokom igranja, obezbjeđen je poseban menadžer igara. Omogućava vam da otvorite poseban bočni panel tokom igre, u kojem možete pratiti brzinu kadrova, CPU i opterećenje memorije, kao i brzo pokrenuti neke aplikacije, aktivirati overclocking, optimizirati grafiku igre, onemogućiti obavijesti i pokrete, napraviti snimak ekrana ili video sa ekrana.

Komunikacijske mogućnosti Honor-a 90 mogu dati prednost bilo kojem vodećem modelu – pametni telefon podržava eSIM, mobilne mreže 5G i WiFi 6. Sve ovo je upotpunjeno Bluetooth 5.3 podrškom za najnaprednije kodeke, NFC i sve trenutne navigacijske standarde. Nema se tu o čemu posebno pričati – sve radi odlično.

Međutim, zvuk je malo razočaravajući – ako, kada povežete slušalice, pametni telefon podržava razne kodeke, kao i podešavanja surround zvuka i frekventnog odziva pomoću Honor Histen tehnologije, ima samo jedan multimedijalni zvučnik, stereo zvuk nije obezbeđen čak ni uz upotrebu zvučnika za razgovor. Malo slab za pametni telefon koji naginje ka višoj klasi. Međutim, nema pritužbi na kvalitet monofone reprodukcije zvuka, zvuk je glasan i prijatan.

KAMERE

Honor 90 se može pohvaliti impresivnom primarnom kamerom od 200 MP, sa Samsung ISOCELL HP3 senzorom. Ovaj senzor koristi raspored Tetra piksela, 0,56 µm piksela i ekspanzivnu veličinu senzora od 1/1,4″. Senzor je dopuna robusnog autofokusa sa četiri faze detekcije (QPD PDAF), koji je smešten iza f/1.9 objektiva. Vrijedi napomenuti, međutim, da kameri nedostaje optička stabilizacija slike (OIS) ili bilo koje napredne funkcije poput laserskog autofokusa.

U postavkama kamere možete konfigurisati nijanse interfejsa (mreža, horizontalna linija, itd.), promijeniti omjer slike i videa, brzinu kadrova, postaviti pametno snimanje pokretom ili osmijehom, filtrirati preporuke, optimizovati video format (smanjenje veličine uz mogućnost gledanja samo na ovom uređaju) i inteligentno isticanje najvažnijih momenata videa.

Kamera brzo reaguje na dugme za snimanje, fotografije pri dobrom osvetljenju ispadaju svetle i lijepe, ali neke mogu delovati nerealno, jer obrada u velikoj meri naglašava konture i izobličava prikaz boja. Nivo detalja je prosječan, dok ga prelazak na 200 megapiksela praktično ne povećava – samo vam omogućava da malo više zumirate fotografiju. Ako nema dovoljno svjetla, može doći do šuma i zamućenja, kako u normalnom tako iu noćnom načinu rada.

Pametni telefon može snimati video u 4K pri brzini kadrova od 30 fps, te u 1080p i 720p pri 30 i 60 fps, a 1080p može se snimati iu standardnim (16:9) i preko cijelog ekrana omjera. I bilo koja rezolucija sa bilo kojom podržanom brzinom kadrova dostupna je i za glavnu i za prednju kameru.

Kvalitet videa je pristojan, posebno bih istaknuo elektronsku stabilizaciju pomoću žiroskopa, dostupnu u bilo kojoj rezoluciji snimanja i brzini kadrova.

Prednja kamera od 50 MP snima selfije u rezoluciji od 12,5 MP, isporučujući slike sa odličnim detaljima i teksturom. Odlikuje se u prikazivanju prirodnih tonova kože i pokazuje kompetentnu reprodukciju boja, što rezultira visokokvalitetnim autoportretima.

BATERIJA I AUTONOMIJA

Uprkos elegantnom tankom kućištu, Honor 90 je dobio prilično kapacitetnu bateriju od 5000 mAh. Punjaču od 66 W, koji je uključen u standardno pakovanje, potrebno je malo manje od 60 minuta da potpuno napuni pametni telefon, a samo 15 minuta da dostigne oko 35% baterije sa 0%. Vrijedi napomenuti da Honor ima svoje protokole za brzo punjenje, koji nisu kompatibilni sa uređajima trećih proizvođača, tako da sa punjačima čak i veće snage, dužina punjenja može biti značajno duža.

Bežično punjenje nije podržano. Ako trebate napuniti druge gadgete, možete koristiti obrnuto punjenje, koristeći telefon kao power bank, ali s takvim pokazateljima potrošnje energije i kapaciteta baterije ovo je prije hitna mjera. Uključene su standardne funkcije za uštedu energije kako bi se produžio vijek trajanja baterije.

ZAKLJUČAK

Honor 90 je dobar, ali dobro zaokružen telefon srednjeg ranga. Uglađen je, lagan i moderan. Takođe ima odličan ekran: veoma svjetao, sa živim bojama, brzinom osvježavanja ekrana od 120 Hz. Ima dosta stvari koje treba da se dopadaju kod ovog telefona, prilično je brz sa Snapdragon 7 Gen 1, postoji mnogo konfiguracija memorije koje možete izabrati, a trajanje baterije je takođe prilično dobro.

S druge strane, nema bežičnog punjenja, cijena je malo visoka za ono što ovaj telefon nudi, a dostupnost bi mogla biti problematična. Dvije godine velikih ažuriranja softvera možda ne obećava dugogodišnje korištenje, a sistem kamera je na neki način pomiješan. Glavni može snimiti neke prilično pristojne fotografije, doduše malo prezasićene i ponekad preeksponirane.

Na kraju, za Honor 90 će biti teško da se takmiči sa popularnijim opcijama, ali to ne znači da telefon nije dobar. Naprotiv. Neke od karakteristika ovog modela naginju ka višoj klasi, te zaslužuje epitet sub-flagship modela.

DETALJNE SPECIFIKACIJE HONOR 90

OFICIJELNI VIDEO HONOR 90

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here