Početna Recenzije Honor Honor Magic V2 recenzija: Najtanji sklopivi telefon, sa mnogo dobrih karakteristika

Honor Magic V2 recenzija: Najtanji sklopivi telefon, sa mnogo dobrih karakteristika

Magic V2 je nasljednik Honor Magic V. Magic V2 ima dosta promjena u odnosu na prethodnika uključujući dizajn, ekran, čipset, kameru, kapacitet baterije i opcije povezivanja. Uređaj ima lijep dizajn, odlične karakteristike ekrana i set dobrih kamera. Sve je to upakovano u vrlo tanku kutiju, za koju je vjerovatno nešto trebalo žrtvovati. Da vidimo da li je ovo istina.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Honor Magic V2 kao najtanji sklopivi pametni telefon ima dobar dizajn sa tankim kućištem 9,9 mm debljine kada se presavije u PU verziji i 10,1 mm u staklenoj verziji. Težina uređaja je 231 g. Staklo ima mat završni sloj, dok je PU kožna verzija u crnoj boji. Dizajn dviju čvrsto prianjajućih polovina čini se vrlo pouzdanim, kao i mehanizam šarke od titanijuma. Polovine kućišta otvaraju se za punih 180 stepeni, a mogu se i fiksirati u rasponu od 75 do 175 stepeni – u ostalim slučajevima, zatvarač radi tiho, ali jasno.

Honor Magic V2 recenzija: Najtanji sklopivi telefon, sa mnogo dobrih karakteristika

Honor Magic V2: Dizajn kućišta
Honor Magic V2 recenzija: Najtanji sklopivi telefon, sa mnogo dobrih karakteristika
Honor Magic V2: Dizajn kućišta

Blok kamere je velik, ali nije glomazan, dobro se uklapa u cjelokupni dizajn. Okvir kućišta je izrađen od metala (legure magnezijuma), a zadnja ploča je napravljena od spektakularnog matiranog stakla. Pametni telefon izgleda elegantno. Međutim, komplet uključuje visokokvalitetni plastični poklopac s imitacijom karbonskih vlakana, opremljen praktičnim okretnim postoljem.

Sklopljen, Honor Magic V2 se pretvara u sasvim običan mobilni telefon, ne razlikuje se od vodećih modela sa svojim previsokim dimenzijama i težinom, iako se sastoji iz dva dijela. 

Honor Magic V2 udobno leži u ruci kada je preklopljen, zgodan je za korištenje čak i prstima jedne ruke, mali je i praktičan. Štaviše, težina ne opterećuje džep. To je, inače, postalo moguće zbog napuštanja litijumskih baterija u korist silicijum-ugljičnih, koje imaju manje fizičke dimenzije.

Kada je preklopljen, na desnoj bočnoj površini vidljiv je upareni taster za jačinu zvuka, kao i dugme za zaključavanje, gde se nalazi senzor otiska prsta. Razmaknute su po polovicama karoserije, tako da kada se otvore, kontrola jačine zvuka je sa lijeve strane, a brava sa desne strane. Inače, nema zamjerki na ergonomiju: SIM ležište, zvučnici (osim zvučnika, postoje još dva za stvaranje potpunog stereo zvuka) i USB Type-C port (verzija 3.1 sa podrškom za DisplayPort 1.2 i OTG) nalaze se na uobičajenim mestima. Podržana je instalacija i dvije fizičke SIM kartice i eSIM-a. Ali zaštita od vode i prašine nije obezbjeđena, niti postoji podrška za memorijske kartice.

EKRANI

Honor Magic V2 ima veliki sklopivi OLED ekran koji je skoro kvadratni od 7,92 inča sa rezolucijom od 2156 × 2344 piksela (odnos stranica 10:9, gustina piksela 402 ppi). Ekran je visokog kvaliteta, sa dobrom osvetljenošću (do maksimalno 1300 nita) i kontrastom. Podržana je frekvencija do 120 Hz. Možete koristiti i olovku. 

Honor Magic V2 recenzija: Najtanji sklopivi telefon, sa mnogo dobrih karakteristika

Honor Magic V2. Ekrani

Drugi ekran, koji se nalazi sa vanjske strane, također ima svijetlu, kvalitetnu OLED LTPO matricu dijagonale 6,43 inča. Postoji potpuno standardni odnos širine i visine od 20:9 i visoka rezolucija od 1060×2376 sa gustinom piksela od 402 ppi. Brzina osvježavanja je od 1 do 120 Hz, a postoji i automatski mod podešavanja. Osvetljenost je čak i veća od one interne, a visoka PWM frekvencija od 3840 Hz omogućava vam da izjednačite treperenje pri niskim osvetljenjima.

Ekran je zaštićen ultra jakim staklom druge generacije „nanokristalnog“ stakla, koje je 10 puta jače od konvencionalnog zaštitnog stakla.

I naravno, pitanje svih pitanja, kod sklopivih telefona je, koliko je uočljiv nabor na glavnom ekranu? Gotovo je nevidljiv zbog upotrebe mehanizma šarke u obliku suze, ali ga prst prilično jasno osjeća. Honor objašnjava ovo inženjersko rješenje rekavši da se nabor može sakriti samo maksimiziranjem napetosti fleksibilnih elemenata ekrana, ​​što će zauzvrat skratiti njegov vijek trajanja.

HARDVER I SOFTVER

Honor Magic V2 pokreće Snapdragon 8 Gen 2 čipset izgrađen na 4nm arhitekturi. Njegov Octa-Core CPU uključuje Cortex-X3 jezgra visokih performansi sa taktom od 3,19 GHz, Cortex-A715 jezgra na 2,8 GHz, Cortex-A710 jezgra na 2,8 GHz i energetski efikasna Cortex-A510 jezgra na 2,0 GHz. Grafikom upravlja Adreno 740 GPU za glatke grafičke performanse. Radi na Androidu 13 sa operativnim sistemom MagicOS 7.2.

Honor Magic V2 je dostupan u jednoj memorijskoj opciji koja uključuje 16 GB RAM-a koji je uparen sa opcijom za skladištenje od 512 GB.

Pametni telefon podržava Wi-Fi 6E (opsezi 2,4/5/6 GHz), Bluetooth 5.3 (sa aptX HD), ima brzi USB 3.1 Type-C sa OTG podrškom i DisplayPort 1.2. Sateliti hvataju sve poznate sisteme: GPS (L1+L5), postoji i podrška za GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), Galileo (E1+E5a) i QZSS (L1+L5). 

KAMERE

Telefon ima ukupno 5 modula kamera: tri u jedinici glavne kamere, još dvije prednje kamere su „ugrađene“ u interni i eksterni ekran. Njihova rezolucija od 16 MP je dovoljna za jasne selfije, kvalitet je dobar, a postoji i 4K video snimanje.

Glavna kamera Magic V2 je 50 megapiksela sa otvorom blende f/1.9, optičkom stabilizacijom slike i faznim fokusom. Tu je i sistem laserskog fokusiranja i senzor temperature boje. Glavna kamera pravi dobre slike pri dobrom osvetljenju: sa visokim detaljima, bez preekspozicije ili blokada u senkama, sa dobrim dinamičkim opsegom. Kontrast i jačina zvuka nisu idealni, a ponekad ima zamućenja na ivicama, ali u centru slike slika je uvek jasna, autofokus radi besprekorno.

Honor je odlučio ugraditi bolju širokokutnu kameru umjesto napredne telefoto kamere. Postoji modul od 50 megapiksela sa otvorom blende f/2.0. Kamera pravi dobre slike čak i pri otežanom uličnom osvetljenju.

Magic V2 ima telefoto od 20 megapiksela sa OIS-om i optičkim zumom ×2,5. Dobro radi svoj posao. Postoji i digitalni zum do ×40, ali u stvarnim scenarijima nećete morati koristiti više od ×10.

Što se tiče selfi kamere, pametni telefon ima dva modula od 16 megapiksela – na vanjskom i unutrašnjem ekranu. Obojica pristojno pucaju. Postoji mala korekcija nesavršenosti kože i zamućenja pozadine na portretu – sve je kako treba da bude.

Honor Magic V2 recenzija: Najtanji sklopivi telefon, sa mnogo dobrih karakteristika

Honor Magic V2. Kamere

Uređaj snima 4K video zapise brzinom do 60 sličica u sekundi. Video je vrijedan svake pohvale: zahvaljujući 10-bitnoj dubini boje, svijetla i tamna područja su savršeno razrađena, nema trzanja ili „žele efekta“. Naš primjerak je imao softversko ograničenje trajanja snimanja na 15 minuta. Da biste uštedeli prostor, možete se prebaciti na snimanje u 1080p – kvalitet je visok u ovom režimu, iako su detalji manji.

BATERIJA I AUTONOMIJA

Dvostruka baterija ugrađena u obje polovine ukupnog kapaciteta 5.000 mAh, specijalni silicijum-karbon. Uz to, pametni telefon pokazuje dobar vijek trajanja baterije za preklop.

Brzo punjenje je u potpunosti u redu: njegova snaga je 66 W. I nisu zaboravili da u komplet dodaju odgovarajuću jedinicu sa vlasničkom tehnologijom SuperCharge. Baterija dostiže 50% od nule za samo 28 minuta, a u potpunosti obnavlja energiju za 1 sat i 5 minuta. Nažalost, nema bežičnog punjenja. Očigledno, za to nema mjesta u tako tankom tijelu.

ZAKLJUČAK

Honor Magic V2 je i dalje jedan od najtanjih, najlakših, najglatkijih i najprikladnijih pametnih telefona za svakodnevnu upotrebu sa velikim fleksibilnim ekranom na preklop.

Fantastično tanko kućište pruža ugodno iskustvo prilikom korištenja, a napredna kamera omogućava snimanje dobrih fotografija i video zapisa. Naravno, postoje neki nedostaci: nema bežičnog punjenja i zaštite od vode, prigušivanje se javlja pod opterećenjem, ali ovo je mala cijena za posjedovanje tako impresivnog uređaja.

Naravno, ni konkurencija ne spava. Flota sklopivih telefona se stalno popunjava, a proizvođač iz dana u dan poboljšavaju karakteristike sklopivih telefona. Alternativa Honor Magic V2 postoji, ali uređaj ima dovoljno prednosti koje zavrijeđuju pažnju.

DETALJNE SPECIFIKACIJE Honor Magic V2

OFICIJELNI VIDEO Honor Magic V2

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.