Početna Recenzije Huawei Huawei P60 Pro: Legendarna serija “P” se nastavlja!

Huawei P60 Pro: Legendarna serija “P” se nastavlja!

Huawei je globalno predstavio novi flagship model, P60 pro. E sad, ko je jednom imao neki Huawei Pro model može da nagovjesti o kakvom se uređaju radi.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Prednju stranu P60 Pro krasi 6,67 inčni LTPO OLED ekran. I upravo gledajući sa prednje strane liči na 50 Pro zbog jedne prednje kamere na vrhu u sredini. Podsjetimo da je prije toga P40 Pro imao dvostruku prednju kameru sa dodatnim ToF modulom smještenim u lijevom uglu. A kad smo kod P40 Pro, i P60 Pro ima blago zaobljene ivice ekrana. Ova zaobljenost je više sa strane, a manje na vrhu i dnu. Osim što telefon ima prelijep izgled, slika na ekranu kao da je gurnuta naprijed prema korisniku, zaobljene ivice ekrana pružaju veću udobnost prilikom upravljanja telefonom, jer je praktičnije prevlačenje i skrolovanje prstom od ivice ekrana. Ivice oko ekrana su tanke (~89,8% omjer ekrana i tijela), mala rupa za kameru je na vrhu. Osvjetljenje i senzori blizine skriveni su u okviru. Između okvira i stakla nalazi se tanak prorez za zvučnik. Optički skener otiska prsta nalazi se ispod stakla na dnu, možda malo prenisko. Radi odlično i otključava telefona je gotovo bezgrešno (osim kad su prsti mokri).

Uporedi cijene mobilnih telefona

Ne trebamo naglašavati da su ivice izrađene od metala, a prednja i zadnja ploča od stakla, odnosno Kunlun Glass, što svakako očekujemo od jednog ovakvog telefona.

Na lijevoj ivici tradicionalno nema ništa, na desnoj se pozicioniralo dugme za paljenje, a iznad njega tasteri za kontrolu jačine zvuka. Na dnu je slot za SIM i memorijske kartice, mikrofon, USB-C port i prvi zvučnik. Na gornjoj strani vidimo drugi zvučnik, mikrofon i IR port.

Na zadnjoj strain se nalazi veliki blok kamere, koji je stilizovan prema izgledu klasične filmske kamere s velikim objektivom. Još jedan nagovještaj da imamo napredni foto flagship u našim rukama. Na bloku kamere, sa lijeve strane ako telefon gledamo horizontalno, nalazi se natpis XMAGE, senzor svjetlosnog spektra i LED blic, sa desne strane. Natpis Huawei na tradicionalnom mjestu – dolje lijevo. Blok kamere je uokviren je metalnim obodom, a glavni modul kamere, koji dodatno viri iznad bloka, metalnim prstenom.

Pametni telefon se nudi u 4 boje, ali će u Evropi biti dostupna samo crna i bijela. Najneobičnija je bijela. , jer ovoj verziji zadnji poklopac je izrađen od sedefa. Proizvođač tvrdi da nećete pronaći isti, odnosno, on je jedinstven za svaki pojedinačni telefon. Inače, poklopac je mat, prijatan na dodir i apsolutno ne skuplja otiske prstiju.

Također je vrijedno napomenuti da pametni telefon ima male dimenzije, 61,0×74,5×8,3 mm, što je danas rijetkost za flagship model, pa mu mođemo dodjeliti epitet kompaktan. Ovome svakako doprinose i zaobljene ivice, pa je telefon lako koristiti jednom rukom.

Vrijedno spomena je i prisustvo u pakovanju i 88W punjača sa dva izlaza – USB-A i Tipe-C, USB-C, prateći kabl, iglicu za SIM slot, uputstva i prozirne silikonske futrole.

Huawei P60 Pro je sertifikovan IP68 sertifikatom.

EKRAN

Huawei P60 Pro je opremljen sa 4-inčnom LTPO OLED matricom zakrivljenom sa 6.67 strane sa rezolucijom od 1220×2700 piksela (~444 ppi), koju proizvođač naziva HUAWEI X-True Display. Karakteristike ekrana su zaista vodeće – brzina osvježavanja je dinamička 1-120 Hz, postoji podrška za DCI-P3 pokrivenost bojama, kao i TÜV certifikat, koji garantuje tačnost prijenosa boja,

U postavkama ekrana možete odabrati opcije rezolucije ekrana, postaviti maksimalnu brzinu osvježavanja na konstantnoj osnovi ili obrnuto – prebaciti ekran na standardne 60 Hz, odabrati jedan od nekoliko profila boja ili ručno kalibrirati temperaturu boje ekrana. Postoji i opcija za smanjenje treperenja ekrana.

Ne samo da ekran ostaje čitljiv u svim uslovima, već se istovremeno na njemu ne primjećuju izobličenja kontrasta i prikaza boja, kao kod starog pametnog telefona, kod kojeg se sličan efekat javlja i pri jakom suncu.

Osim toga, vrijedi napomenuti i brzinu senzora dodira, koji ima brzinu osvježavanja od 300 Hz. Ova opcija takođe poboljšava iskustvo korištenja pametnog telefona, jer skoro trenutno reaguje na dodire na ekranu i preciznije prepoznaje složene pokrete, na primer, kada neprekidno kucate sa virtuelne tastature.

HARDVER

Huawei P60 Pro koristi čipset koji nije najnoviji i ne najproduktivniji – Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1, čak iu posebnoj “skraćenoj” verziji bez podrške za 5G mreže. Obzirom na tehnološke sankcije protiv Huaweia, ovo je najbolje što je kineski proizvođač mogao da ubaci ispod haube. Ovo je ujedno i najslabija karika ovog modela, ali se ipak radi o potpuno moderanom 4-nanometarskom procesoru.

Za grafiku je zadužen Adreno 730 i on će izvući sve igre na Android platformi u najvišoj mogućoj rezoluciji i sa najvišim kvalitetom grafike.

Još jedna stvar vrijedna pažnje je korištenje UFS 3.1 nepromjenjive memorije u pametnom telefonu. Da, opet nije najmodernija i ne najbrža verzija 4. To su, po svemu sudeći, i posljedice ograničenja i sankcija.

Ali u svakodnevnoj upotrebi, pametni telefon se pokazao kao izuzetno brz uređaj, kako i dolikuje flaghip modelu. Instalacija programa je brza, kao i upisivanje velikih količina podataka u internu memoriju.

Jedna od glavnih karakteristika Huawei P60 Pro – stereo zvuk punog kvaliteta zahvaljujući upotrebi dva zvučnika na vrhu i dnu. Zvuk je zaista glasan, kao iz malog zvučnika. A postoje čak i rudimenti niskih frekvencija. Pa, uopšte, raspon frekvencija je prilično uravnotežen prema standardima tržišta pametnih telefona. Za igrice i gledanje videa – biće u redu. Zvučnik za razgovor također nije loš, ali je previše glasan i ne osigurava privatnost komunikacije, pa drugi mogu čuti glas vašeg sagovornika, čak i ako smanjite jačinu zvuka na udoban donji prag.

P60 Pro ne podržava 5G mreže. Za razliku od npr. P40 Pro koji ima ovu podršku. Takve su apsurdne posljedice sankcija, ali zbog razvoja mobilne mreže kod nas, ne možemo reći da nam je ovo fatalni nedostatak.

Ali ovo je ono što je unutra Huawei P60 Pro, koji konkurenti nemaju – satelitsku komunikaciju! Po prvi put u svijetu, komercijalni pametni telefon podržava standard BDS Satelitska poruka. Šta god to značilo – cool! Vjerovatno… Zato što se na našim prostorima ne koristi kineski sistem kratkih poruka putem satelita, pa je shodno tome ova funkcija za nas, nažalost, beskorisna.

KAMERE

Na zadnjem panelu pozicionirane su tri kamere, koje Huawei zove XMAGE. Huawei pod ovim pojmom kombinuje svi tehničke razvoje kompanije u oblasti mobilne fotografije dugi niz godina, podržani dugogodišnjim istraživanjem korisničkog iskustva, i velikodušno obogaćeni klasičnom tradicijom umjetnosti umjetničke fotografije.

Glavni modul je 48 MP, koji proizvođač naziva Ultra Lighting Camera, odlikuje se varijabilnim otvorom blende od F1.4-F4.0, žižnom daljinom od 25 mm i prisustvom sistema optičke stabilizacije. Proizvođač tvrdi da glavni modul ima rekordnu osjetljivost na svjetlo. U poređenju sa P50 Pro, ovaj parametar je povećan tri puta!

Zatim, tu je ultraširoki modul od 13 MP sa otvorom blende F2.2 (žižna daljina od 13 mm).

I na kraju, treći modul je poboljšani “telefoto” periskopske konstrukcije sa otvorom blende F2.1 i žižnom daljinom od 90 mm, koji nema analoga, a zove se Ultra Lighting Telephoto Camera. Takođe je opremljen optičkim stabilizacionim sistemom. Karakteristika novog telefoto modula je poboljšana osjetljivost na svjetlo i isključivo na osnovu rezultata internih testova.

Sistem fokusiranja glavne kamere je izveden zbog faznog i kontrastnog autofokusa, prisustvo laserskog fokusiranja potvrđuju neki izvori, što fokusiranje čini primetno bržim i preciznijim.

P60 Pro riješio se ToF modula, očito ni na koji način nisu mogli opravdati njegovu upotrebu – za tri godine nismo dobili ni nekoliko aplikacija koje bi aktivno koristile ovu vrstu kamere.

Softver kamere je tradicionalan za EMUI. Na glavnom ekranu možete se prebacivati ​​između glavnih režima – noćni, portret, foto, video, profesionalni (ručna podešavanja) ili ići u meni sa naprednim režimima, kao što su monohromatsko, makro, dokumenti, timelapse, snimanje iz više modula na u isto vrijeme, kamere u punoj rezoluciji itd. Takođe, na glavnom ekranu se nalaze odvojeni tasteri za uključivanje i isključivanje AI asistenta, prebacivanje režima blica i nekih pomoćnih funkcija, kao i dugme za prelazak na podešavanja kamere.

Kada se koristi samo režim automatske kamere, P60 Pro sam odlučuje koju vrijednost otvora blende će koristiti. Međutim, ako želite ručnu kontrolu nad otvorom blende, tu nastaju problemi. Tehnički možete da kontrolišete otvor blende preko Pro režima, ali kvalitet slike je iznenađujuće loš sa vidljivim šumom čak i pri jakom dnevnom svijetlu, tako da je realno bolje da se držite automatskog režima koji barem ima čiste detalje.

Većina dnevnih snimaka podrazumjevano je podešena na otvor blende f/2.0, što vam daje lepo vidno polje, dok je većina noćnih snimaka bila na f/1.4 da bi se maksimizirao ulaz svetlosti. Da li ovaj promjenljivi otvor blende mijenja igru? Ne baš, ali to je dobra opcija za entuzijaste koji žele više kontrole nad svojim fotografijama.

Sve u svemu, kvalitet slike tokom dana je definitivno jednak sa ostalim vodećim modelima, ali ne možemo reći da je izvanredan na istinski smislen način.

Slike pri slabom osvjetljenju takođe su odlične sa glavnom kamerom. Huawei je pionir noćnog režima i možete reći da ga ovaj telefon još uvjek ima jer snima tonu svetlosti, a slike izgledaju čisto i oštro, sa puno detalja.

Međutim, primjetili smo čudnu grešku sa ultraširokom kamerom. Povremeno bi snimao zamućene slike noću, što je definitivno bilo neočekivano i nadamo se da će to biti popravljeno ažuriranjem softvera.

Fotografije u portretnom režimu izgledaju sjajno..

Boje nisu pretjerano preuveličane, detalja ima puno, a telefon odlično odvaja objekat od pozadine.

Takođe je veoma važno da dobar portretni režim ima različite žižne daljine, a P60 Pro podržava 1x, 2x i 3x opcije portreta, što je više od većine vodećih modela i daje vam toliko potrebnu raznolikost.

Uz solidne foto performanse, nadali smo se da ćemo vidjeti sličan kvalitet video snimanja, ali nažalost to nije slučaj.

Naš P60 Pro snima video zapise sa veoma zrnatim detaljima, čak i u 4K rezoluciji. Ne znamo da li je za to krivo pretjerano izoštravanje softvera ili neka posebnost senzora, ali to je zaista dosadan problem.

Aplikacija za kameru takođe nema brze prekidače za prebacivanje između izvornih sočiva u videu, što je još jedna čudna stvar koja vam samo otežava život.

Video stabilizacija je barem prilično solidna, tako da nema pritužbi na tom frontu.

SOFTVER

Evropska verzija pametnog telefona pokreće dobro poznatu EMUI verzija 13.1 (Android 12 ispod haube). Već smo nekoliko puta govorili o pitanju Google usluga, možemo li bez njih/ne možemo bez njih i odgovor je svaki put bliži tome da možemo bez njih jer su aplikacije alternative koju je Huawei zamislio kao Petal Search za traženje aplikacija za preuzimanje ili Petal Maps za mape koje već funkcionišu veoma dobro i nastavljaju da se poboljšavaju. Aplikacije trećih strana funkcionišu i skoro su sve kompatibilne.

Ukratko – na pametnim telefonima Huawei skoro sve aplikacije rade, kao na običnim Android pametnim telefonima sa GMS-om. Iako naravno postoje izuzeci, uglavnom za izvorne Google aplikacije, ova ograničenja također mogu zaobići, na primjer, instaliranjem virtuelnog uređaja kao što je Gspace. U ovoj opciji, možete se prijaviti na svoj Google nalog i instalirati aplikacije direktno s Google Playa.

ZAKLJUČAK

Ako cijenite hrabar dizajn i želite da se istaknete, ovaj telefon to svakako čini. Glavna kamera je odlična i zaista impresivna, a takođe nam se dopao kvalitet fotografija u portretnom režimu, ali ovo nije svestrani šampion kamere sa problemima koje smo primetili u pogledu kvaliteta video snimanja. Glatke performanse i brzo punjenje su takođe na listi prednosti, kao i sjajan ekran.

Huawei je suočen sa teškom dilemom u pravljenju premijum telefona sa toliko ograničenja, ali se trudi najbolje što može. Svakako, sa cijenom od oko 1.200 EUR-a, ovo nije telefon za svačiji džep.

PREDNOSTI

Brzo punjenje
Odličan ekran
Oštra slika
Glatki interfejs
Kamere
Moderan dizajn
Bežični punjač

MANE

Čipset nije najnoviji i najproduktivniji
Autonomija
Google servisi
Android 12
Razočaravajuća kvaliteta snimanja video zapisa
UFS 3.1 nepromjenjiva memorija
Cijena

SPECIFIKACIJA HUAWEI P60 PRO

Dizajn:Monoblok
Tip ekrana:OLED
Dijagonala ekrana:6.67″
Rezolucija:2700 x 1220
Karakteristike ekrana:• Gustina ekrana: ~444 ppi • Rezolucija: 2700 x 1220 • LTPO OLED • Kunlun Glass
Verzija operativnog sistema:EMUI 13
Opis procesora:Octa-core (1 × Cortex-X2@3.2 GHz + 3 × Cortex-A710@2.75 GHz + 4 × Cortex-A510@2.0 GHz)
Čipset:Snapdragon 8+ Gen 1 4G
Grafika:Adreno 730
Zadnja kamera:48 Mpix + 13 Mpix + 48 Mpix
Stabilizacija:Optička stabilizacija (OIS)
Opis zadnje kamere:48 MP, f/1.4-f/4.0, 25mm (wide), PDAF, Laser AF, OIS 13 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide) 48 MP, f/2.1, 90mm (telephoto), PDAF, OIS, 3.5x optical zoom Features: LED flash, HDR, panorama Video: 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, 1080p@960fps
Opis prednje kamere:13 MP, f/2.4, (ultrawide) Features: Panorama, HDR Video: 4K@30fps, 1080p@30fps
Senzori:• Čitač otiska prsta (ispod displeja, optički) • Akcelerometar • Žiroskop • Kompas • Infracrveni senzor • Senzor ambijentalnog svetla • Senzor blizine • Senzor temperature boje
Opis Bluetooth:5.2, BLE, SBC, AAC, LDAC i L2HC
Opis GPS:GPS (L1+L5), GLONASS (B1I+B1c+B2a), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC
Opis WiFi:Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct
Radio:Ne
Interfejs za punjenje:USB-C
NFC:Da
Izlaz za slušalice:Ne
Snaga brzog punjenja:88 W
Snaga bežičnog punjenja:Brzo punjenje 50W
Otpornost na prašinu i vodu:IP68
Kapacitet baterije:4815 mAh
SIM slot:Dual SIM
SIM slot tip:Nano SIM + Nano SIM
3G mreža:Da
4G (LTE):Da
5G mreža:Ne
Dimenzije:161 x 74.5 x 8.3 mm
Masa:200 g
info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.