Početna Kako da... Kako funkcioniše bežično punjenje? Prednosti i mane

Kako funkcioniše bežično punjenje? Prednosti i mane

Bežično punjenje je već poznata tehnologija koja se nalazi u mnogim gadžetima: pametnim telefonima, pametnim satovima i slušalicama. Pomoću njega možete puniti uređaje bez kabla, smanjiti broj žica koje se koriste i zaštititi konektor za punjenje od oštećenja. Međutim, da li tehnologija ima nedostatke i ograničenja?

Tehnologija bežičnog punjenja zasnovana je na metodi elektromagnetne indukcije koju školarci uče na časovima fizike.

Uporedi cijene mobilnih telefona

Sistem se sastoji od dva bakarna namotaja: predajnik se nalazi u stanici za punjenje ili priključnoj stanici, a prijemnik se nalazi unutar kućišta pametnog telefona ili drugog uređaja. U odašiljaču spojenom na mrežu, naizmjenično magnetno polje se stvara pod uticajem struje. Prijemnik, smješten blizu predajnika, vrši inverznu konverziju – pretvara magnetsko polje u električnu energiju i usmjerava struju da napuni bateriju.

Većina modernih uređaja koji podržavaju bežično punjenje rade koristeći Qi standard. Definiše frekvencije koje se koriste za prijenos energije i postavlja zahtjeve za stanice za punjenje i uređaje za kompatibilnost i sigurnu upotrebu. Na primjer, Qi pruža zaštitu od uključivanja predajnika kada strani metalni predmeti, kao što su ključevi ili novčići, koji se mogu jako zagrijati, uđu u magnetno polje.

Apple je 2021. poboljšao Qi standard: inženjeri kompanije su dodali magnete u Qi zavojnicu za punjenje unutar zadnje ploče kako bi uređaji bili preciznije postavljeni u baznu stanicu i punili se brže i dosljednije. Ovaj format se zove MagSafe. Međutim, Apple proizvodi su kompatibilni i sa običnim Qi stanicama za punjenje.

Zašto je brzina bežičnog punjenja manja nego inače?

Obično bežično punjenje traje duže od kablovskog punjenja. To je zbog gubitaka energije: tokom bežičnog prijenosa, ona se djelomično raspršuje. Čak i kod najpreciznijeg pozicioniranja dva kalema jedan naspram drugog, gubici će iznositi i do 25%. Ako je snaga bežične priključne stanice 15 W, pametni telefon će zapravo dobiti 10-11 W, a vrijeme punjenja će se povećati za četvrtinu u odnosu na žičani uređaj iste snage.

Još jedan nedostatak je što na Qi stanicama za punjenje nije uvijek jasno kako pravilno postaviti pametni telefon ili slušalice. I što je manje precizno lociran prijemnik u uređaju, na primjer u pametnom telefonu, a predajnik u priključnoj stanici, to je manja površina punjenja i veći je gubitak energije. To znači da će se zbog loše lokacije vrijeme bežičnog punjenja povećati još više – do dva puta duže nego kod žičanog adaptera iste snage.

Koji bežični punjač odabrati

Unatoč činjenici da su svi uređaji Qi standarda međusobno kompatibilni, za brzo punjenje bolje je koristiti stanicu preporučenu za vaš model pametnog telefona. Proizvođač prilagođava uređaj i priključnu stanicu kako bi smanjio gubitak energije i povećao brzinu punjenja.

Prednosti i nedostaci bežičnog punjenja

Glavne prednosti bežičnog punjenja:

  • Nema žica. Možete ostaviti stanicu za punjenje uključenu i ne morate tražiti gdje je otišla potrebna žica. Pogotovo ako stalno morate koristiti nekoliko različitih kablova: na primjer, kabl s USB-C konektorom za radni pametni telefon ili microUSB za slušalice.
  • Jednostavnost i svestranost. Jedna priključna stanica može podržati više uređaja, uključujući punjenje više gadžeta u isto vrijeme, kao što su dva pametna telefona ili pametni telefon, sat i slušalice.
  • Zaštita luka i trajnost. Ne postoji rizik da se USB konektor olabavi ili ošteti kabal stalnim ili nepažljivim korištenjem. Ako se pravilno koristi, stanica za punjenje će trajati duže od žice.
  • Porastao je broj „javno dostupnih“ stanica za punjenje. Sada postoji sve više mjesta na kojima možete dopuniti gadžete: bežične stanice za punjenje ugrađene su u stolove u kafićima, restoranima i čekaonicama, u podloge za miša, pa čak i u kontrolne ploče automobila.

Međutim, bežično punjenje ima i nedostatke:

  • Mala brzina punjenja. Standardna snaga uređaja koji podržavaju Qi nije veća od 15 W. Za žičano punjenje proizvođači koriste adaptere snage 50, 70 pa čak i 100 W. Uzimajući u obzir gubitak energije, vrijeme punjenja može se razlikovati 2-3 puta ili čak više.
  • Uređaj je nezgodan za korištenje tokom punjenja. Dok punite pomoću kabla, nema ograničenja u radu sa pametnim telefonom – možete odgovarati na poruke, skrolovati po društvenim mrežama ili gledati video zapise. Ali bežično punjenje se nastavlja samo dok je uređaj na priključnoj stanici i nepomičan, tako da njegovo korištenje nije tako ugodno. Ako je rastanak sa pametnim telefonom čak i na pet minuta težak zadatak, prikladnije je koristiti adapter i kabal.
  • Debele zaštitne navlake moraju se stalno skidati. Zaštitna futrola povećava razmak između dva namotaja u baznoj stanici i uređaja, što znači da uređaj prima manje energije. Da biste smanjili vrijeme punjenja, bolje je da ga uklonite prije nego što svoj pametni telefon stavite na stanicu.
info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.