Početna Recenzije Motorola Motorola Moto G13 recenzija: Dobra autonomija i skromne performanse

Motorola Moto G13 recenzija: Dobra autonomija i skromne performanse

Motorola Moto G13
Motorola Moto G13

Motorola – jedna od rijetkih kompanija koja proizvodi kvalitetne uređaje po pristupačnim cijenama. Ove godine je takođe odlučio da proširi svoju liniju jeftinih telefona.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Promišljen, jednostavan, čist i klasičan dizajn – ovako možete opisati uređaje koje Moto izdaje svake godine. Možda će nekome izgledati dosadno, ali se savršeno uklapa u moderne trendove. Sa prednje strane imamo ekran od 6,5 inča sa urezom za selfi kameru, sa relativno uskim okvirima, osim donjeg koji ostaje prilično širok. Materijali su tipični za jeftine telefone. Kućište Moto G13 je napravljeno od plastike. Čini se da je kvalitet izrade prilično dobar.

Ravni okviri trenutno su na vrhuncu popularnosti. Zadnji panel izgleda dobro zahvaljujući lomu svjetlosti iz modula kamere. Mat površina izgleda vrhunsko i privlači manje otisaka prstiju. Za veći kontrast pojavilo se sjajno ostrvo kamere. Uređaj svakako izgleda mnogo skuplje od većine telefona u ovom cjenovnom rangu.

Motorola Moto G13 recenzija: Dobra autonomija i skromne performanse
Motorola Moto G13; crna, roze zlatna i plava lavanda

Bitno je da ovdje nema osjećaja “jeftine”, kao što je to često slučaj sa proizvodima ove klase. Sve u svemu, Moto G13 izgleda atraktivno, čak i zapanjujuće. Zadnja ploča daje efekat zraka kada svjetlost padne na nju. Na raspolaganju su vam tri boje: crna, roze zlatna i plava lavanda.

Motorola Moto G13 ima dimenzije 163,0×75,0×8,2 mm i teži 170 g. Pametni telefon nije prevelik, udoban je za držanje u ruci.

Lokacija elemenata je besprijekorna. Zanimljivo je da se na vrhu nalazi 3,5 mm priključak za slušalice, a na donjoj ivici konverzacijski zvučnik sa podrškom za Dolby Atmos, USB-C ulaz i mikrofon. Sa lijeve strane je trostruki slot za SIM kartice (dve SIM + microSD). Sa desne strane su standardni tasteri za jačinu zvuka, a ispod njih je dugme za uključivanje/isključivanje sa integrisanim skenerom otiska prsta. Dugmad se nalaze na udobnoj visini. Skener otiska prsta je izuzetno osjetljiv i precizan, odmah otključava telefon. Isto se može reći i za funkciju prepoznavanja lica.

Pametni telefon je sertifikovan prema IP52 standardu, što bi trebalo da ga zaštiti od prašine i prskanja vode. U suštini, to znači da Moto G13 ima ograničenu zaštitu od prašine i vode, pa s njim treba rukovati pažljivo i oprezno.

EKRAN

IPS ekran Moto G13 ima rezoluciju od 1600×720 piksela (HD+), što je neprijatno iznenađujuće u ovoj cjenovnoj kategoriji, jer su ekrani sa Full HD+ rezolucijom već postali uobičajeni čak iu ultra-budžetnom segmentu. To je vidljivo u kvaliteti slike, posebno u pogledu oštrine, svjetline i jasnoće.

Automatsko podešavanje osvetljenja je djelovalo slabo, kao da je osvjetljenost uvek bila manja, ali ekran je prilično čitljiv, sve je u redu – adekvatno očekivanom standardu za cijenu.

Ekran podržava Widevine L1, što znači da možete strimovati video zapise sa Amazon Prime i Netflixa u HD rezoluciji. Osim toga, na YouTube moguće je strimovati video zapise rezolucije do 4K, uprkos činjenici da uređaj ima HD ekran.

Ekran se može podesiti na 60 Hz, 90 Hz ili odabrati automatski način rada, koji prilagođava brzinu osvježavanja prema specifičnostima aplikacija.

HARDVER I SOFTVER

MediaTek Helio G85 je prvobitno bio dizajniran za pametne telefone srednjeg ranga, ali je sada očigledno postao toliko jeftin da Motorola može se instalirati i na jeftine telefone. Da, nije najsnažniji čipset u svojoj klasi, ali nije ni najslabiji. U kombinaciji sa 4 GB RAM-a i dobro optimizovanim interfejsom MyUX na Androidu 13, Moto G13 pruža visoke svakodnevne performanse (u odnosu na cijenu). Šteta što je trajna memorija (128 GB) tipa eMMC – najsporiji tip, ali je očekivana.

Navigacija po menijima i pretraživanje weba su bili glatki, a najgora stvar koja se mogla dogoditi je da je ponekad bila potrebna sekunda za prebacivanje između aplikacija. Mucanje se pojavljuje samo u zahtjevnijim programima i složenim igrama.

Motorola Moto G13 je dostupan samo u verziji od 4/128 GB. Ovo je budžetski uređaj, tako da ne postoji opcija za dodavanje virtuelne RAM memorije, a fiksni prostor za skladištenje može se proširiti microSD karticom do 512 GB.

Motorola Moto G13 pokreće Android 13. Moto tradicionalna snaga je fleksibilan, “čist”, savršeno optimizovan Android bez ljuske. Ovdje imamo jednostavan interfejs, bez bespotrebnih aplikacija.

Android 13 vam omogućava da još više personalizirate svoj telefon. Grafički stil Material You vam omogućava da prilagodite svoje aplikacije prema boji, temi i jeziku. Čak će i media player odgovarati muzičkom ukusu korisnika. Uređajem možete upravljati jednostavnim pokretima.

KAMERE

Jedinica kamere sastoji se od tri objektiva: glavnog sočiva od 50 megapiksela i dva objektiva od 2 megapiksela: makro senzora i pomoćnog senzora dubine. Prednja kamera od 8 MP dizajnirana je za selfije i video pozive. Ne postoji širokougaona kamera, ali do sada se to dešava na svim jeftinim telefonima.

Moto G 13 nudi nam izbor režima: normalan, portret, panorama, 50 MP, dual shooting, slow motion, Pro, timelapse i noćni režim.

Da biste snimili sliku, kameri je potrebno određeno vrijeme, to treba imati na umu. Fotografije su detaljne, jasne i prijatno svetle. Čim nivo osvjetljenja malo padne, slike gube kvalitet, iako i dalje imaju potpuno prirodne boje.

Noćni režim je veliki nesporazum, to definitivno nije uređaj za snimanje u mraku, već samo za osnovno fotografisanje.

Makro modul je ovdje prilično jednostavan za količinu. Slike su lošeg kvaliteta.

Za selfije se koristi senzor od 8 megapiksela, fotografije imaju dobre detalje i prenose prirodan ton kože. Međutim, definicija konture bi mogla biti bolja.

Kvalitet videa je normalan za ovu cjenovnu kategoriju, ima trenutaka kada je slika van fokusa ili su objekti zamućeni, ali ovisi o pokretu. Video se snima u 1080p 30 sličica u sekundi, nema drugih opcija.

baterija i autonomija

Uređaj ima bateriju kapaciteta 5.000 mAh, koja se trenutno nalazi u skoro svakom drugom pametnom telefonu. Dolazi s najjednostavnijim punjačem od 10 W, nema više podrške. Punjenje je noćna mora. Moto G13 se u potpunosti puni za do 3 sata sa punjačem u paketu! Stoga ćemo se morati vratiti na vremena kada se pametni telefon punio noću.

Što se tiče radnog vremena, ovo je veliki plus za ovaj model! Punjenje baterije je dovoljno za dva dana, a za nezahtjevnog korisnika – čak i za tri. Naravno, na to utiče i ekran niske rezolucije. Također, to nije telefon za zahtjevne igre ili aplikacije. Koristeći medije, Instagram ili YouTube, neće ga biti moguće brzo isprazniti.

ZAKLJUČAK

Ovaj jeftin telefon je svakako sposoban za većinu osnovnih zadataka. Za koga je pogodan? Definitivno za djecu i starije, koji nemaju posebne zahteve za telefon, jer obavlja osnovne funkcije – ne više. Takođe je dobra opcija za one koji žele da uštede novac bez preplate za pametni telefon.

Glavne prednosti su visoka autonomija, dobre kamere (glavna, prednja), displej sa frekvencijom osvježavanja od 90 Hz, dobro optimizovan softver za nesmetan rad, moderan dizajn i naravno cijena (oko 270,00 KM / septembar 2023. godine).

Motorola Moto G13 OFICIJELNI VIDEO

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here