Početna Vijesti Na listi najvećih svjetskih dobavljača pametnih telefona pojavilo se novo ime

Na listi najvećih svjetskih dobavljača pametnih telefona pojavilo se novo ime

Na tržištu pametnih telefona, promjene vezane za odnos snaga među proizvođačima se ne događaju često. Ali u izvještaju Canalysa za drugi kvartal 2023. godine, upravo se to dogodilo. Tako se prvi put nakon dugo vremena pojavilo novo ime u prvih pet najvećih dobavljača.

Prema izvještaju, Samsung ostaje tržišni lider sa 21% udjela. Apple drži drugo mjesto sa 17%, a Xiaomi treću poziciju sa 13%. Sljedeći je OPPO, koji je imao 10%. U poređenju sa drugim kvartalom 2022. godine, sva četiri imaju smanjen obim ponude. Istovremeno, Xiaomi je najviše patio, isporučivši 16% manje uređaja. U kvantitativnom smislu Samsung ima najveće gubitke – 8,8 miliona pametnih telefona.

No, najzanimljivije vijesti su povezane s pojavom kineske kompanije Transsion u prvih pet. Ovo ime može mnogima izgledati nepoznato, ali upravo je ona zaslužna za izdavanje pametnih telefona pod brendovima TECNO, iTel i Infinix. Kompanija je zauzela 9% tržišta, povećavši svoje isporuke za 22%. Posebno je bio uspješan u afričkom regionu i drugim zemljama u razvoju.

Istina, nije sasvim jasno zašto su analitičari Canalysa Transsion smatrali zbirkom tri nezavisna brenda, ali su OPPO izdvojili kao nezavisnu kompaniju. Podsjetimo da su OPPO, zajedno sa OnePlus, Realme i Vivo sa svojim iQOO podbrendom, dio kineske korporacije BBK Electronics.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here