Početna Recenzije Nokia Nokia G60 5G: telefon sa moćnim procesorom i mnogo mana

Nokia G60 5G: telefon sa moćnim procesorom i mnogo mana

Nekadašnji div mobilne telefonije 01. Septembra prošle godine objavio je snažan, ali manjkav i jeftin telefon. Nemojte da vas ova prva rečenica obeshrabri od čitanja ovog teksta. Hajde da vidimo šta nam ovaj uređaj nudi.

Nokia G60 5G: telefon sa moćnim procesorom i mnogo mana

DIZAJN I ERGONOMIJA

Prvi utisak je da je Nokia G60 5G poprilično kompaktan i pouzdan uređaj – napravljen je od reciklirane plastike, koja treba da izdrži padove na tvrde površine. Uređaj je težak 190 grama, a dimenzije su 166 × 75,9 × 8,6 mm.

Dizajn nije ništa posebno, ali telefon izgleda elegantno u crnoj i u sivoj boji. Bočne strane su ravne, a zadnja strana ima čudnu hrapavu teksturu koja izgleda prljavo na jakom svJetlu. Ali na poleđini, osim modula kamera, nema dodatnih elemenata – samo Nokia logo u sredini i oznake na dnu.

Sa donje strane kućišta naći ćete USB-C port i 3,5 mm priključak za slušalice, dok su taster za napajanje sa skenerom otiska prsta i tasteri za jačinu zvuka na desnoj strani. Ove poslednje je previše lako pritisnuti, što predstavlja problem ako slušate muziku, a telefon vam je u džepu.

Taster za napajanje sa skenerom otiska prsta smješten je tako da je prst stalno na njemu, a to takođe često dovodi do slučajnog pritiska. Problem se može rješiti zaštitnom maskom, koja je ovdje potrebna i iz drugih razloga – zadnja ploča je previše klizava, pa je telefon poprilično lako ispustiti. Otpornost na vodu je takođe slaba – Nokia je dodala samo osnovnu IP52 zaštitu od prašine i prskanja na G60 5G.

EKRAN

Ekran Nokia G60 5G srednje klase je odličan, sa 6,58-inčnim IPS LCD ekranom od 1080p sa brzinom osvežavanja od 120Hz.

Prednja kamera je ugrađena u zarez na sredini u vrhu, a sam ekran zaštićen je Gorilla Glass 5. Jedini nedostatak je niska osvjetljenost koja ne prelazi 400 nita. Na dnevnoj sunčevoj svjetlosti, sadržaj nije uvek lako vidljiv.

Nokia G60 5G: telefon sa moćnim procesorom i mnogo mana

Kamere

Istina, od tri senzora samo glavni se ispostavlja korisnim – fotografije sa ultra-širokougaone kamere od 5 MP su depresivne, a senzor dubine od 2 MP gotovo ništa ne pomaže. Međutim, glavni objektiv sa rezolucijom od 50 megapiksela radi dobro.

Na dnevnom svjetlu možete očekivati lijepe fotografije, čak i ako bojama nedostaje zasićenost koju imaju Samsung modeli. Međutim, nijanse su realistične i detalji su visoki u većini situacija. Uveče se pojavljuje primjetno zamućenje, što je podnošljivo za nisko budžetni model.

Ultra širokougaoni senzor G60 5G od 5MP je razočaravajući. Rubne oblasti nisu najoštrije i sadrže mnogo šuma u ​​svim uslovima osvjetljenja. Oštrina nije dovoljna čak ni u centru slike.

Senzor dubine se aktivira prilikom snimanja u portretnom režimu, ali definicija granica objekata nije izvedena na najbolji način. Ali prednja kamera od 8 MP pravi dobre selfije sa mutnom pozadinom.

Video snimci su, nažalost, užasni, maksimalna rezolucija je 1080p, a nivo detalja je nizak. Pozitivno je da softver odlično stabilizuje pri snimanju.

SOFTVER

Ovo je lagana verzija Android OS-a za pametne telefone sa slabim hardverom, a za G60 5G se odlično uklapa. Međutim, iz nekog razloga se pokazalo da ovaj pametni telefon ima mnogo grešaka: klizači za jačinu zvuka ponekad ostaju na ekranu, a obavJeštenja tokom igara ne nestaju sama.

Pored toga, jačina zvuka tokom reprodukcije muzike kroz zvučnik se iz nekog razloga smanjuje – nije jasno da li je to greška ili ideja programera. U svakom slučaju, to je dosadno, i ne možete da onemogućite ovu „karakteristiku“.

Zbog male količine RAM-a, mnoge pozadinske aplikacije se zatvaraju čak i ako se ne izvršavaju zahtjevni zadaci. Ponekad je dovoljno samo napuštanje aplikacije, a Android One zaustavlja proces kada je potrebno nekoliko dodatnih sekundi da se ponovo pokrene.

HMD Global obećava tri ažuriranja OS-a za G60 5G, tako da bi na kraju trebalo da radi na Android-u 15. Nažalost, Android 12 je trenutno zastario, a još uvek nema ažuriranja za Android One za Android 13.

HARDVER

Pametni telefoni srednjeg ranga rijetko dolaze sa dobrim unutrašnjim elementima, ali Nokia G60 5G ovde ne razočarava. Dobijamo osmojezgarni Snapdragon 695 5G procesor.

Čipset radi odličan posao. Možete da igrate Call of Duti: Mobile sa HD grafikom i neće biti kašnjenja – iako se kućište prilično zagrijava. Kombinacija moćnog procesora i ekrana od 120 Hz čini G60 5G telefonom za igre. Mala količina RAM-a se zaista i osjeti. Prebacivanje između aplikacija često dovodi do kašnjenja i može potrajati čitave sekunde da se neke aplikacije otvore ako su posebno intenzivne. Posjedovanje samo 4 GB RAM-a zadržava inače jake performanse, a postoji i jača verzija od 6 GB koja bi mogla da se drži bolje. Ako dobijete verziju od 4 GB, preporučio bih vam da redovno restartovanje uređaja, jer to može da popravi stvari i donekle ubrza telefon.

BATERIJA I NAPAJANJE

Unutar Nokia G60 5G nalazi se baterija od 4.500 mAh koja može da izdrži dva dana sa jednim punjenjem. U prosjeku, u zahtjevnijim danima baterija je bila na 30% do 23 sata. Uz pažljivo korištenje, kao što rekosmo, može da izdrži i dva dana.

Punjenje je ograničeno na 20 vati. Da se telefon napuni do kraja, potrebno je gotovo dva sata. To je daleko od najbržeg što smo testirali, ali i više nego respektabilno za tako jeftin pametni telefon.

ZAKLJUČAK

Na prvi pogled, G60 5G se dobro snalazi sa karakteristikama: prilično moćan procesor, odličan ekran i dobra kamera. Međutim, zbog male količine RAM-a (4 GB), telefon usporava. Pored toga, postoji samo jedna zaista korisna kamera.

Naravno, možete kupiti verziju od 6 GB RAM-a, koja košta više, u tom slučaju je bolje kupiti Google Pixel 6a ili Poco X5 5G.

G60 5G iz Nokije, iako djeluje kao dobar pametni telefon niskog budžeta, zbog male količine RAM-a i nekih problema sa softverom, teško ga je preporučiti za kupovinu.

POZITIVNO


Snažan procesor
Dobro glavno sočivo
Višednevno trajanje baterije

NEGATIVNO


Softver sa mnogo bagova
Mala količina RAM-a
Nedostatak svestranosti kamere

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here