Početna Vijesti Predstavljen Google Pixel 7a: Samsung je upravo dobio ozbiljnu konkurenciju

Predstavljen Google Pixel 7a: Samsung je upravo dobio ozbiljnu konkurenciju

Uporediva cijena, flagship procesor i kamere zbog kojih će kupci imati težak izbor prilikom kupovine novog telefona.

Kompanija Samsung već godinama ubira uspjehe svoje Galaxy A serije koja je namijenjena svima onima koji traže odličan telefon, ali ne žele da izdvoje previše novca. Međutim, nema puno onih koji znaju i da Google već neko vrijeme ima svoju A seriju uređaja, ali ne sumnjamo da će sada čuti, jer je kompanija upravo lansirala Pixel 7a, koji se nameće kao veoma ozbiljna konkurencija.

Za razliku od Galaxy A54 telefona, koji spada u višu srednju klasu uređaja, Pixel 7a donosi hardver koji ga smješta u takozvanu “kvaziflagship” teritoriju, jer koristi flagship procesor, uz kompromise na drugim poljima.

To znači da Pixel 7a dolazi sa istim Tensor G2 čipsetom koji se nalazi i u flagship Pixel 7 telefonima. Ukoliko niste imali priliku da čujete nešto više o ovom procesoru, u pitanju je čip koji je kompanija sama dizajnirala, a koji je izrađen na proizvodnom procesu kompanije Samsung od 5 nm. Po svojoj snazi, Tensor G2 je slabiji od popularnog Snapdragon 8 Gen 2 čipseta kompanije Qualcomm, ali je svakako bolji od rješenja koja se nalaze u telefonima srednje klase, i pružiće odlične performanse u svakodnevnom radu, ali i u onim najtežim zadacima.

Vizuelno, Pixel 7a je veoma sličan svom starijem bratu, pa uz zaobljene ivice telefona donosi sistem dvostrukih kamera koji je smješten u izbočenu horizontalnu traku na poleđini uređaja, sa staklenim izrezom. Iako su ivice metalne, upravo u dizajnu samog telefona možemo da vidimo prve kompromise, jer je Google za materijal poleđine odabrao plastiku umjesto stakla, ali ukoliko koristite zaštitne futrole, sumnjamo da će vam taj podatak previše značiti.

Sljedeći kompromis je ekran. U pitanju je 6,1-inčni OLED panel, rezolucije 1.080 x 2.400 piksela, koji se osvježava brzinom do 90 Hz. Na prvi pogled, jasno je da displej posjeduje veće okvire nego što je to slučaj na Pixel 7 modelu, ali postoje i razlike u specifikacijama. Neke od njih su slabije osvjetljenje i nedostatak HDR10+ prikaza sadržaja, a različito je i staklo koje štiti ekran od padova i ogrebotina, te je u ovom slučaju izbor pao na Gorilla Glass 3, a ne Victus.

Kada su kamere u pitanju, iako Pixel 7 koristi glavni senzor rezolucije 50 MP, ne dajte da vas prevari 64 MP na jeftinijem modelu – u pitanju je inferiornije rješenje, ali ne i lošije. Pixel telefoni su poznati po odličnim fotografijama koje prave, pa će Pixel 7a biti pravi izbor za sve koji vole da fotografišu. Pored glavnog senzora, na raspolaganju je i ultraširokougaona kamera od 13 MP, na kojoj je Google takođe uštedio, jer ne koristi autofokus za potrebe makro fotografije.

Pixel 7a je stigao sa baterijom kapaciteta od 4.300 mAh, koja je gotovo identične veličine kao ona na Pixel 7 modelu, te ne sumnjamo da će kupci na raspolaganju imati odličnu autonomiju. Međutim, najgora odlika ovog telefona je definitivno brzina punjenja od samo 18 W, što je gore nego na nekim uređajima koji su tri puta jeftiniji, pa će biti potrebno oko 2 sata da bi se telefon napunio.

Ovim kompromisima, Google je uspio da spusti cijenu na 509 evra u Evropi, što ga čini direktnim konkurentom Galaxy A54 modela.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here