Početna Recenzije Samsung Prvi pogled na Samsung Galaxy S24 seriju

Prvi pogled na Samsung Galaxy S24 seriju

Samsung tradicionalno otvara godinu sa vodećim uređajima, te je ove godine predstavio seriju S24. Opet tri telefona, opet poznat dizajn, opet Ultra verzija za najzahtjevnije i dva druga koja su jednostavnija.

Korejska kompanija nije mogla ostati podalje od trenutno moderne vještačke inteligencije, te je stoga ona sada glavna karakteristika pametnih telefona. Ova funkcija će zasigurno biti sastavna komponenta i drugih linija, ali za sada je ekskluzivna funkcija za flagshipe.

Galaxy AI je naziv Samsungove sve-u-jednom AI za pametne telefone. Postoji nekoliko opcija za interakciju sa AI. Prva funkcija je promjena tona, zapravo prepisivanje vaših poruka. Otvarate messenger i tastaturu, napišete poruku, a zatim tražite od asistenta da prepiše tekst; on to radi u različitim stilovima, od formalnog do slenga. Opcije se pojavljuju odmah ispod poruke, možete jednostavno odabrati ono što vam treba i poslati ili dodati nešto svoje. Ako je tema poruke vezana za popularne TV serije, filmove ili događaje, AI može čak dodati hashtagove tako da se može odmah postaviti na X (Twitter), na primjer.

Ako nikada niste koristili ugrađenu aplikaciju za bilješke (Samsung Notes), sada je vaša prilika da to promijenite. AI će moći lektorirati vaš tekst za greške, strukturirati ga i što je najvažnije, moći će prikupiti kratak sažetak. Osim toga, funkcija je dostupna u vlasničkom pretraživaču.

Pametni diktafon će biti korisna svim novinarima koji često vode intervjue. Sada, direktno u aplikaciji, možete zatražiti da se glas prevede u tekst i odmah napraviti kratko prepričavanje sadržaja. Ali za sada radi samo na engleskom.

Simultano prevođenje poziva ugrađeno je u birač. Kako to radi: uključite funkciju, pozovite nekoga ko govori drugim jezikom, robot odmah obavještava sagovornika da je riječ o simultanom prevođenju, a ne direktnoj komunikaciji, sagovornik čuje prevod i obrnuto. Možete čuti šta vi i sagovornik pričate ili utišati oboje. Zvuči super, ali postoji problem, podržani su samo engleski, španski, francuski, italijanski, kineski, japanski i korejski jezici sa regionalnim dijalektima.

Uporedi cijene mobilnih telefona

Zaokružite i pronađite. Radi baš kako zvuči: bilo gdje, bilo da je to YouTube video ili pretraživač, prevucite i zaokružite željeni dio slike – sistem će automatski pokrenuti pretragu po slici. Takođe u pristupnim pametnim telefonima, još jedna Google-ova karakteristika je kreiranje pozadine pomoću vještačke inteligencije. On ne crta nasumično, vi birate temu, stil, a sistem vam daje opcije.

Što se tiče rada sa fotografijama, Samsung sada ima i nešto korisno. AI može upotpuniti pozadinu prilikom rotiranja slike, dati preporuke za obradu fotografije, dodati zamućenje ako nedostaje ili nije dovoljno i pomoći u poboljšanju fotografije snimljene uz zumiranje noću. Osim toga, u uređivaču su dostupne osnovne funkcije podešavanja, na primjer, možete izbrisati objekt, premjestiti ga ili povećati – odabir se događa automatski držanjem, a sistem dovršava fragmente koji nedostaju. Ne radi odmah, ali radi dovoljno brzo. Ažuriran je i ugrađeni video uređivač i dodan višeslojni način rada sa nekoliko video zapisa istovremeno. Možete dodati efekte, tekstove, naljepnice i muziku u pozadini. Sve je to testirano na Galaxy S24 Ultra, možda brzina neće biti ista na slabijim modelima S24 serije.

Biće teško prepoznati razlike spolja, što se tiče dizajna modela. Galaxy S24 i S24+ su ponovo dostupni sa zaobljenim uglovima, ojačanim aluminijumskim okvirima i dostupnim bojama u crnoj, sivoj, žutoj i ljubičastoj – sa mat završnom obradom, pri čemu poslednje dvije izgledaju posebno dobro. Kućišta svih uređaja su zaštićena po IP68 standardu. Zadnji poklopac je prekriven Gorilla Glass Victus 2, prednji kod modela S24 i 24+ ima isto staklo, ali S24 Ultra ima novi Corning Gorilla Glass Armor – prvi pametni telefon sa njim.
Okvir S24 Ultra je napravljen od titanijuma, boje su iste, ali je nazivu dodata reč „titanijum”. Dimenzije modela su pretrpjele neznatne promjene, tako da se ne mogu koristiti kućišta iz prethodnih generacija. U isto vrijeme, težina je ostala gotovo nepromijenjena. Tako je S24 lakši od prethodnika za 1g (167 g ), S 24 Ultra za 2g (232 g ), a S24+ i S23+ imaju identičnu težinu od 196g.

Prepoznatljivost S24 Ultra u obliku S Pen olovke nije izgubljena, ona se takođe nalazi na donjoj ivici. Inače, u zvaničnoj Samsung prodavnici biće dostupne još tri boje pametnih telefona – zelena, plava i narandžasta.

Galaxy S24 Ultra ima jednu malu, ali važnu promjenu – ekran je sada ravan. U pitanju je isti Dynamic AMOLED 2X Quad HD+ sa frekvencijom osvježavanja od 1 do 120 Hz, dijagonalom od 6,8 inča (505 ppi). Galaxy S24 i S24+ su, s druge strane, dobili primjetne promjene. U obje verzije, brzina osvježavanja sada varira od 1 do 120 Hz (bila je od 10 Hz), a kod S24+ je rezolucija povećana na Quad HD+ (516 ppi), u S24 je i dalje FullHD+ (418 ppi). Dijagonale su porasle za 0,1″ – 6,2 i 6,7 inča, respektivno.

Što se procesora tiče, promjene opet nisu u smjeru koji bismo očekivali. U Galaxy S24 i S24+ instalirani su novi 10-jezgarni Exynos 2400, napravljen po 4nm tehnologiji sa maksimalnom frekvencijom od 3,1 GHz. Sa druge strane, Galaxy S24 Ultra, opremljen je sa Snapdragon 8 Gen 3 procesorom.

Galaxy S24 ima samo 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB interne memorije – standard nije prijavljen, ali bi trebao biti UFS 4.0, iako je verzija od 128 GB mogla biti ponovo instalirana sa UFS 3.1. S24+ već ima 256 ili 512 GB memorije i 12 GB RAM-a. S24 Ultra takođe ima 12 GB RAM-a, ali ugrađenih 256, 512 GB ili 1 TB.

Postoje i male razlike u komunikaciji. Svi uređaji imaju Bluetooth 5.3, podršku za 5G sub 6, UWB, USB 3.2 Gen 1 portove, ali Wi-Fi kod mlađih modela je samo 6e, dok “ultra” ima verziju 7. No, u S24 Ultra kapacitet baterije se nije promijenio – istih 5.000 mAh, dok je kod ostalih modela porastao. S24 sada ima 4.000 mAh (bio je 3.900 mAh), S24+ 4.900 mAh (bio je 4.700 mAh). Brzine punjenja su ostale na istim nivoima, bežično 15 W, ožičeno u S24 – 25 W, ostalo – 45 W. Adapter se, naravno, mora kupiti posebno, samo je kabl uključen.

Prednja kamera sva tri pametna telefona je ista – 12 megapiksela, f/2.2, Dual Pixel tehnologija. S24 i S24+ imaju poznati set senzora: glavni senzor od 50 MP, otvor blende f/1.8, Dual Pixel i optičku stabilizaciju, 12 MP ultra-široki, f/2.2 otvor blende, ugao gledanja od 120 stepeni, 10x telefoto za 3x zum MP, f/2.4, digitalni zum do 30x. Malo je vjerovatno da će razlika biti značajna u odnosu na prethodnu generaciju, što se tiče kvaliteta slike, iako će možda AI nekako podesiti sliku. Što se tiče S24 Ultra, postoje četiri objektiva, od kojih su dva telefoto – tako je bilo i prošli put. Ali ako smo ranije imali periskop od 10 megapiksela sa otvorom blende f/4.9 i 10x zumom bez gubitka kvaliteta, sada postoji čak 50 megapiksela sa otvorom blende f/3.4 i optičkom stabilizacijom, ali već 5x zumom. Promjena je kontroverzna; naravno, malo ljudi se čak i sada može pohvaliti 10x optičkim zumom. Ali ovdje postoji mala fusnota. Zumovi od 2x i 10x nisu digitalni zum, već izrezivanje glavnog senzora i telefoto. Samim tim će kvalitet biti znatno bolji. Digitalni zum maksimalno 100x. Ali to nije sve, tu je i telefoto kamera od 10 MP f/2.4, daje 3x zum i bila je dostupna u prošloj generaciji. U suštini, čini se da Samsung pokazuje nekome da je sasvim moguće u jedan telefon uklopiti i 3x i 5x optički zum, tako da ne morate birati.

Što se tiče preostalih senzora, situacija je slična prošlogodišnjoj. Glavna 200 MP, otvor blende f/1.7, optička stabilizacija, laserski autofokus. Ultraširoka 12 MP, f/2.2, 120 stepeni pogleda.

Ko što možemo vidjeti, većina ažuriranja u odnosu na S23 seriju se odnosi na prisutnost AI tehnologije, što treba da skrene pažnju sa dizajna ovogodišnjih telefona.

Tek nakon dužeg i obimnijeg testa S24 serije, posebno S24 Ultra modela, moćićemo da razumijemo i shvatimo primjenu AI tehnologije, a samim tim i prednosti ovogodišnjih nad serijom S23 telefona.

DETALJNE SPECIFIKACIJE Samsung Galaxy S24, Samsung Galaxy S24+ i Samsung Galaxy S24 ULTRA

Samsung Galaxy S24 SERIJA OFICIJELNI VIDEO

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.