Početna Vijesti Qualcomm predstavio Snapdragon 7 Gen 3 čip

Qualcomm predstavio Snapdragon 7 Gen 3 čip

Qualcomm je otkrio detalje o procesoru Snapdragon 7 Gen 3, koji će postati osnova za nove pametne telefone srednjeg ranga. Istina, po karakteristikama rješenje je po mnogo čemu slično Snapdragon 7+ Gen 2 . Čipset je napravljen korišćenjem 4nm procesne tehnologije. Jezgra su raspoređena u formatu 1+3+4: glavna sa frekvencijom od 2,63 GHz, tri produktivna od 2,4 GHz i četiri efektivna od 1,8 GHz. Kompanija kaže da su performanse CPU-a poboljšane za 15%, a Adreno GPU je postao 50% brži. U poređenju sa Snapdragon 7 Gen 1. Novi čip je takođe 20% ekonomičniji. Snapdragon 7 Gen 3 može raditi sa LPDDR5-3200 RAM-om i UFS 3.1 memorijom.

Qualcomm Hexagon NPU pruža 60% veće performanse po vatu za AI radna opterećenja. Grafika podržava API OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0 FP i Vulkan 1.3, kao i Snapdragon Game Super Resolution tehnologiju, koja poboljšava performanse igranja.  Slika se može prikazati na 4K ekranu sa frekvencijom osvježavanja od 60 Hz ili FHD+ sa frekvencijom do 168 Hz. Uređaji sa Snapdragon 7 Gen 3 mogu koristiti glavnu kameru rezolucije do 200 MP. Čip pruža podršku za video snimanje u 4K HDR na 60 Hz. 

Prvi pametni telefoni bazirani na Snapdragon 7 Gen 3 pojavit će se prije kraja novembra. Očekuje se da će jedan od uređaja iz Honor 100 serije dobiti upravo ovaj čip.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here