Početna Vijesti Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 — Šta očekujemo od sljedećeg velikog Android...

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 — Šta očekujemo od sljedećeg velikog Android čipseta

Iako je MediaTek posljednjih godina napravio velike korake sa svojim Dimensity čipsetom, većina najboljih svjetskih Android telefona i dalje koristi Qualcomm Snapdragon 8 čipset.

Dakle, šta možemo očekivati ​​od Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4? Evo svega što smo do sada čuli.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4: Datum izlaska

Otkako je Snapdragon 8 prvi put izašao na scenu 2021. godine, čini se da je Qualcomm usvojio ciklus izdavanja od 11 mjeseci. Gen 1 je stigao u decembru 2021., Gen 2 je uslijedio sljedećeg novembra, a Gen 3 je stigao prošlog oktobra.

Ako bi se taj obrazac održao, očekivali biste da Qualcomm objavi Snapdragon 8 Gen 4 čipset u septembru – ali kompanija je već otkrila da će se njen Snapdragon Summit održati u oktobru . Naravno, to bi moglo biti još nekoliko sedmica ispred odgovarajućeg događaja 2023. koji se održao od 24. do 26. u mjesecu.

Razlika od nekoliko sedmica ima manji uticaj nego što mislite. Istorijski gledano, trebalo je neko vrijeme da se novi čipset filtrira do komercijalno dostupnih pametnih telefona nakon njegovog velikog predstavljanja. Očekujte kašnjenje od jednog do dva mjeseca prije debija prvih telefona sa Snapdragon 8 Gen 4, a prvi par će stići prije kraja 2024.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4: Koji telefoni će ga dobiti?

Prema pouzdanom procuritelju Yogesh Braru, Xiaomi će prvi izaći na tržište sa telefonom koji pokreće Snapdragon 8 Gen 4 : Xiaomi 15 serija. To nije iznenađujuće, s obzirom da je ista priča bila sa Snapdragon 8 Gen 3 čipom u njegovim Xiaomi 14 telefonima iz 2023. godine.

Nakon toga, procuritelj vjeruje da će uslijediti telefoni iz OnePlus-a i IQOO-a, ali se očekuje da će oni biti pušteni na kinesko tržište.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4: Specifikacije i performanse

Prema ranim curenjima, Snapdragon 8 Gen 4 će biti 3nm čip koji je napravio TSMC. Umjesto 1 + 3 + 4 rasporeda viđenog u Snapdragon 8 Gen 3, nadolazeći čip će navodno imati dizajn 2 + 6 bez ikakvih efikasnih jezgara. Sve ovo će doći sa džinovskom povećanom brzinom takta, skačući sa 3.3GHz na 4GHz.

Šta to znači u praksi? Pa, rani benchmark koji je procurio sugeriše da će Snapdragon 8 Gen 4 biti ozbiljan konkurent Appleovim vlastitim procesorima A-serije.

Očigledno je postigao rezultat u regiji od 3.500 za performanse s jednim jezgrom, što ne samo da nadmašuje testirane rezultate za iPhone 15 Pro (2.890) i Samsung Galaxy S24 Ultra (2.300), već odgovara mjerenjima koja su procurila za nadolazeći iPhone 16 Pro ‘ s A18 čip također (također 3,500). Iako tačne brojke nisu date, višejezgarni rezultat je navodno bolji od pretpostavljenih 8.200 kod A18.

Igranje sa očekivanim Adreno 830 GPU-om bi također trebalo biti izuzetno impresivno. U sada obrisanoj objavi na X-u , Revegnus je predložio da bi mogao nadmašiti Apple M2 računarski čipset u grafičkim performansama sa rezultatom od 7.200 u 3DMark Wild Life Extreme benchmark testu. Uzmite to s prstohvatom soli, naravno: možda je obrisano jer se pokazalo da je pogrešno.

Sve ovo bi moglo imati negativan uticaj na efikasnost, a samim tim i na veličinu potrebne baterije.

Ranije ovog mjeseca, procurela Digital Chat Station je tvrdila da zna za tri telefona u razvoju sa 5.500 mAh baterijama i koji sadrže “materijal jezgre baterije visoke gustine” kako bi se pripremili za potrebe napajanja novog čipseta. Neki bi čak mogli ciljati 6.000 mAh, što bi moglo dovesti do debljih telefona – iako ništa tako debelo kao Energizer-ov nadolazeći napor od 28 000 mAh .

Konačno, objavljeno je da će Qualcomm pobijediti Apple podržavši brži LPDDR6 RAM u Android telefonima , što bi moglo pomoći u AI obradi na uređaju. Mada, naravno, na pojedinačnim proizvođačima je da odluče da li žele da uključe tu konkretnu nadogradnju memorije.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4: Dizajn

Sirova snaga Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 svakako zvuči privlačno – posebno s obzirom na to da proizvođači sve više žele pokazati snagu generativne AI na uređajima bez potrebe da se oslanjaju na oblak.

Ali moguće veće potrebe baterije svakako zvuči zabrinjavajuće . Uz trenutne pametne telefone koji su dovoljno brzi za većinu ljudi, a praktičnost AI na uređaju koja tek treba biti demonstrirana kao obavezna karakteristika, diskutabilno je hoće li potrošači prihvatiti deblji dizajn i/ili slabije trajanje baterije kao cijenu koju vrijedi platiti.

Za sada, mnogo toga su glasine, a dosta toga se može promijeniti od sada do oktobra. Ali ne bi bilo iznenađujuće da je konačni čip malo manje ambiciozan kako bi se osiguralo da prenosivost i izdržljivost nisu žrtvovani protiv želja potrošača.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.