Početna Recenzije Samsung Samsung Galaxy A14 5G, da li je vrijedan kupovine?

Samsung Galaxy A14 5G, da li je vrijedan kupovine?

Složićemo se da je Samsung znao da napravi premijum telefone, koji su u skladu sa kvalitetom i preformansama bili i poprilično skupi. Sa druge strane, ako se radi o jeftinim modelima, oni su bili poprilično beskorisni. Nedavno je južnokorejski proizvođač napravio određeni napredak u ovom pravcu, što mu omogućava da se ravnopravno takmiči sa kineskim rivalima, koji su uvjek vladali u segmentu niskobudžetnih modela. Radi se o modelu Galaxy A14, koji je objavljen zadnjeg dana februara ove godine. Možemo reći da se radi o naslijedniku A13 5G jer dijele iste kamere, bateriju i čipset.

Hajde da zajedno vidimo šta ga izdvaja od ostalih niskobudžetnih Samsung modela i zašto mislimo da je vrijedan kupovine.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Galaxy A14 5G odmah daje do znanja da je ovo Samsung. Možemo reći da je veoma sličan Galaxy S23 i S23 +, iako malo veći.

Naravno, osim prvog utiska, A14 pokazuje da je sličnost samo vizuelna. Polirani aluminijumski okvir skupljeg brata zamjenjen je sjajnom plastikom, koja na prvi pogled izgleda skoro isto, ali se pod rukom osjeća potpuno drugačije i jasno vam je da je plastika. Zadnja ploča je takođe plastična (umjesto stakla u S23 seriji). Samsung je A14 dao malo začina i dodao isti šablon na zadnji panel – krugove u kojem su smještene kamere u gornjem lijevom uglu, kao i kod S23 serije. Telefon se nudi u četiri boje; crna, svijetlo zelena, tamno ljubičasta i srebrena.

Bez obzira na boju, zadnja strana A14 je dovoljno prijatna na dodir i ne ostavlja otiske prstiju. Činjenica da se radi o plastičnoj poleđini ne mora na prvu da bude negativna osobina. U slučaju pada, izdržljivija je od staklenih koje imaju modeli iz S23 serije.

Sve u svemu, Galaxy A14 5G je napravljen po visokim standardima za klasu u kojoj se takmiči. Korišćena plastika je dobrog kvaliteta, tekstura na zadnjoj ploči dodaje polet, a spoljašnja sličnost sa vodećim modelom je sama po sebi atraktivna karakteristika. Sam telefon je težak 201g, a dimenzije su mu 167.7 x 78 x 9.1 mm (veći od svih modela iz serije S23).

Ekran

Galaxy A14 5G ima LCD ekran od 6,6 inča – bez AMOLED-a. Međutim, ovo je Full HD panel. Rezolucija je 1080×2408 piksela sa odnosom širine i visine od 20:9, što odgovara gustini piksela od 400ppi.

Ekran postiže osvjetljenosti od 519 nita, kako sa ručnom kontrolom, tako i sa adaptivnom osvetljenošću (to jest, nema dodatnog povećanja svetline pri jakom svetlu). Pošto ovo nije OLED displej, postoji izvjesno blještanje kada se prikazuje crno. Odnos kontrasta je 1334:1, što je prilično standardno za Samsung-ove najnovije LCD ekrane i nadmašuju ga neki konkurenti. Međutim, kada se posmatra pod uglom, nema oštrih promjena u kontrastu, a na otvorenom pri jakom svetlu takođe ostaje upotrebljiv.

U meniju podešavanja postoje dvije opcije za brzinu osvježavanja – “Adaptive” i “Standard”. „Standard“ je 60Hz, a „Adaptive“ je fensi način da se kaže da će A14 raditi na 90Hz sve dok ga koristite i pasti na 60Hz nakon nekoliko sekundi neaktivnosti, gotovo bez obzira na to šta je prikazano na ekranu.

BATERIJA I AUTONOMIJA

Galaxy A14 5G ima bateriju od 5.000 mAh, kao i skoro svi pametni telefoni koji se danas prodaju (statistika je potpuno izmišljena, ali je poprilično tačna). Uzimajući u obzir kombinaciju ekrana, baterije i čipseta, očekivali smo sličnu autonomiju kod A22 5G. Tako se ispostavilo, a A14 je čak i malo premašio očekivanja – da li je to zbog Androida 13 u poređenju sa Androidom 11?

Poboljšani su svi aspekti autonomije u odnosu na A22, kao što su; vrijeme razgovora za oko 2 sata, u standby režimu otprilike isto vrijeme i za reprodukciju video sadržaja čak i više, za oko 3 sata.

Galaxy A14 ima mogućnost žičanog punjenja od 15W. Pošto adapter nije uključen, moraćete se snaći sa nekim iz starijig Galaxy modela ili sličnim. Brzina punjenja se slobodno može nazvati sporom, čak i za ovu klasu. Telefon je napunjen do 30% za 30 minuta, a trebalo je oko dva i po sata da baterija dostigne 100%. Dosta konkurenata lako nadmašuju ove rezultate.

PERFORMANSE

Samsung Galaxy A14 5G radi na Dimensiti 700, jeftinoj 5G platformi koja postoji već neko vrijeme. Korišćen je u, već pomenutom Galaxy A22 5G, koji je dvije godine star telefon, a korišćen je i u Galaxy A13 5G od prošle godine. Dakle, očekivanja od procesora su prilično mala.

Ono što je sjajno kod Dimensiti 700 kalibra čipseta je to što mogu da održe svoje originalne nivoe performansi pod stalnim opterećenjem. To je upravo ono što se uglavnom može vidjeti na Galaxy A14. U glavnom, svoje zadatke obavlja valjano i bez previše napora.

KAMERE

Na zadnjem panelu smještena su tri objektiva, ponaosob svako za sebe, kao i kod S23 serije. Glavna je kamera opremljena 50MP senzorom i objektivom f/1.8. Iznad je 5MP ultra-široka kamera, a na dnu ima i 2MP makro kameru. Naprijed, u V urezu ekrana pozicionirala se 13 MP selfi kamera.

Fotografije snimljene glavnom kamerom veoma su dobre za svoju klasu. Detalji su odlični, čak i ako ih prati zdrava doza zrnastog šuma. Dinamički opseg i kontrast su dobri, ali boje bi mogle da se podese u pravom smjeru – balans bijelog je uglavnom tačan, ali nedostaje zasićenost.

Režim od 50 MP ima tendenciju da uhvati neke dodatne detalje, posebno u dobro osvetljenim scenama na otvorenom. Naravno, očekuje se smanjenje dinamičkog opsega i primetnija buka.

Dugme za zumiranje od 2x nije potpuno beskorisno. Ako zumirate do nivoa piksela, neće vam se svidjeti ono što vidite u finim detaljima. Ali ako pogledate fotografije sa uvećanjem koje odgovara veličini ekrana, ove snimke možete smatrati upotrebljivim, iako čak i tada možete primjetiti snažno povećanje oštrine.

Pri slabom osvjetljenju, glavna kamera Galaxy A14 se bori sa dinamičkim opsegom i može da proizvede upečatljiv odsjaj. To dolazi od pokušaja da razradi sijenke, što joj ide prilično dobro. Dakle, krajnji rezultat ne izaziva nikakav loš rezultat, iako se ne približava vrhunskom nivou. Boje su uglavnom tačne, sa dobrim nivoima zasićenosti. Detalji su dobri, iako prilično sa šumom u sjenci.

Noćni režim u velikoj mjeri poboljšava dinamički opseg snimaka, a tačkasti izvori svjetlosti se prenose veoma dobro. Međutim, vidimo zamračenje u sjenci.

Detalji takođe dobijaju bolju obradu u noćnom režimu sa dosta izoštravanja i nekim efektom akvarela na određenim teksturama. Postoji i kvaka – za snimanje je potrebno 6 sekundi, što je poprilično dosta.

2× režim ne podržava noćni režim – telefon vam čak ne dozvoljava da pritisnete dugme za zumiranje u noćnom režimu. Snimci sa 2x zumom u režimu fotografije su i dalje prilično upotrebljivi u većini scena.

„Makro“ kamera od 2 megapiksela je predvidljivo loša. Dinamički opseg je ograničen, boje su prigušene, ima mnogo šuma. Međutim, sve ovo nije ekskluzivna karakteristika A14, tako da ovaj telefon teško da je u nepovoljnijem položaju u poređenju sa svojim budžetskim konkurentima.

Pored toga, Samsung je postavio „makro” ispod druga dva modula, što osigurava da ne možete da se približite svom subjektu snimanja, a da ne bacite sjenku na njega. Da je na vrhu, u samom uglu telefona, umjesto senzora dubine, bilo bi mnogo bolje.

Portretni režim daje odlične rezultate. Detekcija objekata je veoma dobra i podrazumjevani nivo zamućenja izgleda prirodno. Iz ovog ili onog razloga, slike izlaze na 8 megapiksela, ali to nije veliki problem.

Selfiji su takođe veoma dobri. Mogu imati priličnu količinu šuma ali detalji su dobri i oštrina je na mjestu. Dinamički opseg je veoma dobar i boje su tačne, sa tačnim tonovima kože.

ZAKLJUČAK

Šta reći za telefon koji uspostavlja ravnotežu između cijene i kvaliteta (i to prilično razumne cijene).

Naravno, puni se sporije od većine svojih kolega. Njegov ekran takođe nije tako svjetao kao kod nekih njegovih konkurenata (ako ne i daleko iza). A činjenica da mu nedostaje širokougaona kamera može biti veliki nedostatak. Ali u svom segmentu cijena, da li su svi ovi nedostaci kritični?

Mislimo da nisu. A14 takođe ima svoje prednosti, počevši od trajanja baterije. Kamere koje ima rade odličan posao – glavna kamera je solidna, a selfiji su takođe dobri (u stvari, segment fotografije i nije primarna prednost u posmatranom segmentu). Takođe pokreće najnoviju verziju Android-a sa funkcionalnim korisničkim interfejsom One UI. Glavna prednost mu je svakako cijena, jer u ovom budžetskom segmentu vjerovatno nećete dobiti više.

PREDNOSTI

Odlično trajanje baterije
Android 13, korisničko iskustvo sa dobrim interfejsom
Dobro osmišljena glavna kamera
Dobri selfiji
Cijena

MANE

Sporo punjenje, čak i za svoju klasu
Nije najsjajniji i najkontrastniji ekran
Nema ultraširokougaone kamere, beskorisne makro fotografije
Nedostaje punjač u pakovanju


info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here