Početna Vijesti Samsung predstavio S24 seriju. Stari dizajn, novi čip i puno AI

Samsung predstavio S24 seriju. Stari dizajn, novi čip i puno AI

Samsung je predstavio nove vodeći modele Galaxy S24 serije. Pored Ultra verzije, u prodaju će se naći i dva junior modela: Galaxy S24 i S24+.

Samsung Galaxy S24 Ultra se malo razlikuje od svog prethodnika. Ali krajnji okvir sada nije napravljen od ojačanog aluminijuma, već od titanijuma. Nazivi nijansi karoserije odgovaraju novom materijalu. Samsung je takođe ugradio novo kaljeno staklo Gorilla Glass Armor kako bi zaštitio ekran – ovaj drugi je, inače, postao potpuno ravan. Okviri oko ekrana su postali tanji. 

Smartfon je dobio Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Čip sa prefiksom za Galaxy razlikuje se od uobičajenog po frekvenciji vodeće jezgre povećane za 0,09 GHz. Preostali blokovi jezgre izgubili su 0,1 GHz maksimalne snage. Bežični modul pametnog telefona sada je kompatibilan sa Wi-Fi 7. Druga promjena je telefoto sočivo periskopa. Sada ima senzor od 50 megapiksela sa otvorom blende f/3,4 i petostrukim optičkim zumom. Ostale kamere ostaju iste – barem u pogledu osnovnih karakteristika. 

Uporedi cijene mobilnih telefona

Glavne promjene u Galaxy S24 Ultra su softver. Samsung je dodao nekoliko funkcija zasnovanih na mogućnostima vještačke inteligencije: Simultani prevodilac za tekstualne poruke i glasovne pozive.
Messenger asistent: pomoći će vam da preformulišete poruku, učinite je formalnijom ili ležernijom;
Sastavljanje kratkog sažetka bilješki u aplikaciji Samsung Notes i na otvorenoj web stranici u Samsung Internet pretraživaču;
Ažuriran Google Lens: da biste pronašli sadržaj na ekranu na Internetu, samo ga trebate zaokružiti.
Analog Magic Editor-a iz Pixela: možete premještati, brisati i mijenjati veličinu objekata na fotografiji;
Režim za istovremeni rad sa nekoliko numera u ugrađenom video editoru. 

Samsung Galaxy S24 i S24+ se gotovo ne razlikuju od prethodnika izvana. Jedino što su ekrani novih proizvoda postali malo veći. Postoje neke značajne promjene unutar uređaja. Glavna inovacija je trenutni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy procesor, koji vam omogućava korištenje naprednih AI funkcija. Na nekim tržištima, telefoni će se prodavati s brendiranim Exynos 2400.  

Još jedno poboljšanje su veće baterije. Ako Samsung Galaxy S23 i S23+ imaju 3900 mAh i 4700 mAh, respektivno, onda nova generacija već ima 4000 mAh i 4900 mAh.  

Komplet kamera je isti kao i prethodna generacija. Glavni širokougaoni 50 MP sa OIS-om i autofokusom. Telefoto podržava 3x optički zum. Postoji autofokus i OIS. Digitalni zum maksimalno 30x. Ultraširokougaoni objektiv sa rezolucijom od 12 MP i uglom gledanja od 120°. Oba telefona mogu snimati video u 8K/30 fps formatu.  Ekrani imaju ugrađen ultrazvučni skener otiska prsta. Pametni telefoni su opremljeni aluminijumskim okvirom i zaštićeni su prema IP68 standardu.  

Galaxy AI je naziv univerzalnog sistema umjetne inteligencije koji koriste novi pametni telefoni. Među funkcijama su, na primjer, promjena tona (prepisivanje teksta na osnovu AI) i prevođenje uživo (simultano prevođenje poziva). 

DETALJNE SPECIFIKACIJE Samsung Galaxy S24, Samsung Galaxy S24+ i Samsung Galaxy S24 ULTRA


info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.