Početna Vijesti Snapdragon 8 Gen 4: Zvanični debi 21. oktobra

Snapdragon 8 Gen 4: Zvanični debi 21. oktobra

Qualcomm je zvanično najavio da će se Snapdragon Summit 2024 održati od 21. do 23. oktobra u Mauiju na Havajima. Snapdragon Summit je godišnji događaj koji obično služi kao platforma za predstavljanje sljedeće generacije vodećih mobilnih procesora kompanije, a očekuje se da ove godine neće biti ništa drugačije. Događaj će se fokusirati na Snapdragon 8 Gen 4 čip .

SoC će izgraditi TSMC na 3nm čvoru i imat će prilagođena Oryon CPU jezgra . Za razliku od 1+3+4 rasporeda Snapdragon 8 Gen 3, čip će imati 2+6 dizajn bez efikasnih jezgara. Očekuje se da će dva jezgra visokih performansi imati maksimalnu brzinu takta od 4 GHz i navodno postići preko 3.000 poena na jednojezgrenim testovima i 10.000 poena na višejezgrenim testovima na Geekbenchu.

Uporedi cijene mobilnih telefona

Osim toga, očekuje se da će Qualcomm koristiti ažuriranu arhitekturu GPU- a s poboljšanom tehnologijom kompresije keša i memorije radi poboljšanja performansi. Prema onome što je procurilo, Snapdragon 8 Gen 4 je u stanju da pokreće Genshin Impact bez problema 45 minuta , održavajući stabilnu brzinu kadrova. Ovo je prilično impresivno postignuće, s obzirom da je riječ o prilično zahtjevnom naslovu.

Očekuje se da će Xiaomi uskoro nakon događaja objaviti Xiaomi 15 seriju , što će ga učiniti prvim pametnim telefonom koji ima Snapdragon 8 Gen 4. OnePlus i iQOO također pripremaju OnePlus 13 i iQOO 13 linije, respektivno , pokretane novim Qualcomm čip. Samsung će takođe opremiti Galaxy S25 seriju novim SoC-om. Ali kao i obično, možemo očekivati ​​da će ovo biti overclockana verzija standardnog SoC-a, koji će debitovati pod oznakom za Galaxy.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.