Početna Aplikacije Šta je RCS, naslijednik SMS-a?

Šta je RCS, naslijednik SMS-a?

Razmjena tekstualnih poruka postoji u nekom obliku više od 30 godina. U stvari, tehnologija koja pokreće mnoge današnje sisteme za razmjenu poruka je stara i (iskreno) zastarjela, a iza tih divnih emotikona i vaše sposobnosti da kreirate grupne razgovore stoji mnogo istorije.

Ali koja je razlika između usluga kratkih poruka (SMS) i usluga za razmenu multimedijalnih poruka (MMS)? A što je s novijim Rich Communication Services (RCS)? Još važnije, zašto bi vas bilo briga i kako sve ovo utiče na korisnike iPhone- a i Android-a? Evo detaljnijeg pogleda na ove jedinstvene platforme za razmjenu poruka i kako one utiču na vašu sposobnost da razgovarate sa prijateljima i porodicom.

RCS nije baš toliko nov. Zapravo postoji duže od iMessagea i WhatsAppa. Novi standard je predložen GSMA 2007. godine, samo pet godina nakon što je MMS debitovao.

Tek kada je Google odlučio da se značajnije pozabavi RCS-om, operateri su počeli obraćati više pažnje. 2015. godine, Google je kupio Jibe Mobile , a početkom 2016. kompanija je najavila da će voditi u RCS budućnost . Kasnije te godine, Google se udružio sa Sprintom kako bi doveo RCS u mrežu tog operatera .

Da ih Google ne pretekne, tri velika američka operatera — AT&T, T-Mobile i Verizon — napravili su svoje RCS planove 2019. godine. Do tada je Sprint bio u procesu preuzimanja od strane T-Mobilea , što je činilo Google-Sprint RCS aranžman manje relevantan. Plan, poznat kao Cross Carrier Messaging Initiative (CCMI) težio je kreiranju RCS implementacije koja ne bi rizikovala stvaranje još jedne usluge nalik na iMessage koja bi bila kreirana bez njihovog učešća – i njihove sposobnosti da dobiju dio kolača.

Međutim, ta se saradnja na kraju raspala, ostavljajući RCS uglavnom u rukama Googlea. To je na kraju možda i bilo dobro, jer je CCMI navodno planirao kreirati vlastitu samostalnu RCS aplikaciju koja bi na kraju postala još jedna aplikacija za razmjenu poruka. Poređenja radi, Google je već integrisao RCS u svoju rebrendiranu aplikaciju Google Messages , kao što je zamjena za SMS koja bi trebala biti.

Umjesto toga, operateri i proizvođači su postepeno usvojili Google Messages kao zadanu aplikaciju za razmjenu poruka na svim svojim uređajima. Čak i Samsung, koji ima sopstvenu aplikaciju Samsung Messages kompatibilnu sa RCS-om , pozicionira Google Messages kao podrazumevani na svojim novim pametnim telefonima. Iako je Samsung Messages unaprijed instaliran kao alternativa i može se prebaciti na zadano za one koji ga više vole koristiti, on i dalje koristi isti RCS standard koji se nalazi u Google Messagesu.

Sa svoje strane, Google je dodao vlastitu ekstenziju RCS-u kako bi podržao end-to-end enkripciju u Google porukama – nešto što trenutno nije dio RCS Universal Standarda.

Hoće li RCS zamjeniti SMS?

RCS je dizajniran da zamijeni SMS u smislu da je to sljedeća generacija protokola za poruke. Međutim, vjerovatno nećemo uskoro vidjeti da stari SMS nestaju.

Kao prvo, RCS zahtijeva mobilnu podatkovnu vezu kako bi obavio svoju stvar na isti način kao iMessage, WhatsApp i drugi servisi za razmjenu poruka. SMS i dalje ide preko mobilne veze samo za govor. Može i treba da ostane kao rezerva koja se koristi kada nemate dostupnih Wi-Fi ili mobilnih podataka.

Kako se RCS razvija i postaje standard na svim pametnim telefonima, vjerovatno ćemo sve rijeđe da razmjenjujemo stare SMS poruke (obzirom na trenutno dostupne aplikacije i danas se SMS rijetko koristi).

Najbolji dio RCS-a je to što ne morate preuzimati nikakve posebne aplikacije ili skakati kroz obruče da biste ga koristili. Uglavnom, radi sve dok telefoni obe strane i operateri podržavaju RCS.

Ako koristite Google Messages i vaš operater podržava RCS, on bi trebao biti automatski omogućen čim aktivirate svoj telefon. U nekim slučajevima, od vas će možda biti zatraženo da ga uključite kada prvi put otvorite Google Messages. Također možete pronaći više postavki za RCS tako što ćete otvoriti aplikaciju Poruke, odabrati svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu i odabrati Postavke poruka > RCS razgovori.

Sve dok je RCS omogućen, njegovo korištenje je jednostavno kao slanje tekstualne poruke. Ako osoba na drugoj strani ima RCS podršku, vaša poruka će automatski biti poslana koristeći RCS; u suprotnom će se vratiti na SMS. Kada RCS razgovor bude u toku, vaši će oblačići biti tamnije plave od normalnih SMS/MMS poruka, a vidjećete potvrde o čitanju i indikatore kucanja kao u većini aplikacija za razmjenu poruka trećih strana.

Dok je RCS imao težak početak sve dok Google nije odlučio da preuzme uzde, uspjeh kompanije u postavljanju RCS infrastrukture za operatere i guranju Google Messages-a kao standardne aplikacije na Android uređajima je otišao dug put kako bi postao ogroman korak naprijed u povezaniji svijet. Sada kada je Apple uključen, uklonjena je posljednja prepreka da postane pravi univerzalni komunikacijski standard, a ne platforma samo za Android.

Da budemo jasni, RCS vjerovatno nikada neće biti potpuna zamjena za aplikacije za razmjenu poruka kao što je WhatsApp ili Viber jer ga u potpunosti pokreću mobilni operateri i stoga je dostupan samo za pametne telefone s telefonskim brojevima. U najboljem slučaju, drugi uređaji poput tableta i laptopa mogu biti u stanju da premoste komunikaciju putem pametnog telefona, slično kao što Appleova aplikacija Messages sada radi sa SMS/MMS-om, ali to je i dalje tehnologija mobilne komunikacije u svojim korijenima. Međutim, aplikacije trećih strana i dalje pate od toga što su silosi koji ograničavaju komunikaciju samo na one grupe koje su spremne koristiti te aplikacije. Poređenja radi, RCS je na putu da bude skoro sveprisutan kao SMS, omogućavajući vam da ga koristite za komunikaciju sa bilo kim ko ima pametni telefon.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.