Početna Gadgeti Xiaomi Redmi Watch 4 recenzija: Pristupačan i dovoljno dobar za svakodnevnu upotrebu

Xiaomi Redmi Watch 4 recenzija: Pristupačan i dovoljno dobar za svakodnevnu upotrebu

Redmi Watch 4 je nova generacija pametnih satova koja je na svjetsko tržište ušla početkom ove godine. Gadget ima minimalistički moderan dizajn i širok spektar funkcija od poziva do temeljnog praćenja zdravlja. U ovom članku ćemo detaljnije pogledati karakteristike pametnog uređaja.

Xiaomi Redmi Watch 4: DIZAJN I ERGONOMIJA

Redmi Watch 4 izgleda prilično atraktivno. Na prvi pogled, siguran sam da će mnogi ljudi reći da ovaj sat izgleda kao Apple Watch Ultra i mogu se donekle uočiti sličnost. Veliki ekran sa relativno tankim okvirima i aluminijumski okvir kućišta odmah upadaju u oči. Treba pojasniti da kućište sata nije u potpunosti metalno.

Zadnja strana je napravljena od plastike, što biste očekivali. Ali mnogo važniji su aluminijski okviri koji privlače pažnju i daju uređaju vrhunski osjećaj.

Standardno, Redmi Watch 4 dolazi sa običnom silikonskim narokvicom, ali uvijek možete prilagoditi izgled uređaja kupovinom narukvica napravljenih od drugih materijala. Može biti čelik, tkanina, koža ili plastika. Redmi Watch 4 izgleda posebno cool u srebrnoj boji sa čeličnom narokvicom – svojevrsnim premium, skupim priborom.

Inače, Redmi Watch 4 dostupan je samo u crnoj i srebrnoj boji. Ovo su prilično stroge boje, ali uvijek možete personalizovati dizajn svog sata uz pomoć svijetlih narukvica, koje se vrlo lako mijenjaju zahvaljujući klasičnom zatvaranju kopčom.

Xiaomi Redmi Watch 4 recenzija: Pristupačan i dovoljno dobar za svakodnevnu upotrebu
Redmi Watch 4: Dostupne boje

Dimenzije Redmi Watch 4 su 47,6 x 41,1 x 10,5 mm sa težinom od 32 grama bez kaiša. Sat se ne može nazvati vrlo kompaktnim i laganim, jer aluminijski okvir dodaje težinu. Sa plastikom, gadget bi bio malo lakši, ali i dosadniji. Staklo Redmi Watcha 4 je ravno, bez nepotrebnog zaokruženja.

Redmi Watch 4 je zaštićen od vode prema 5ATM standardu. Ovo je standardna zaštita od vlage za fitnes narukvice. Možete roniti do dubine od 50 metara, ali samo na kratko. Uz uređaj možete se bezbedno istuširati, oprati ruke ili šetati po kiši.

Redmi Watch 4 definitivno izgleda cool i atraktivno, posebno s obzirom na njegovu skromnu cijenu. Drago mi je da možete lako prilagoditi izgled narukvice: ako vam treba poslovni dodatak – nije problem, ako želite svijetlu fitnes narukvicu – mođe i to.

Xiaomi Redmi Watch 4: SPECIFIKACIJE

Tip ekrana:AMOLED
Dijagonala ekrana:1.97″
Rezolucija i drugi parametri prikaza:450 x 390 piksela, gustina piksela 302 ppi, vršna svjetlina – 600 nita, brzina osvježavanja – 60 Hz, Always-on display mod
Dimenzije:47,6 x 41,1 x 10,5 mm i 31,5 g
Materijali kućišta:Aluminijske ivice i plastična stražnja strana
Boja kućišta:Crna, Siva
Zaštita od vlage:5ATM (roniti na dubinu od 50 metara)
Broj sportskih modova:150
Dostupne funkcije:Poruke sa vašeg telefona, fizička merenja, razgovor preko ugrađenog mikrofona i zvučnika, ženski kalendar, merenje nivoa stresa, praćenje sna
Operativni sistem:HyperOS
Senzori:Merač otkucaja srca, pulsni oksimetar, kompas, akcelerometar, žiroskop, svetlosni senzor
Komunikacije:Bluetooth 5.3, GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NFC (ovisno o regiji)
Kapacitet baterije:470 mAh (do 20 dana rada)

Xiaomi Redmi Watch 4: EKRAN

Displej Redmi Watch 4 je izvan svake pohvale. Počnimo s ugodnom dijagonalom od 1,97 inča. Na tako velikom kvadratnom ekranu svaka informacija se vrlo lako percipira, iako se takvo rješenje ne može nazvati kompaktnim.

AMOLED panel može se pohvaliti visokom rezolucijom od 450 x 390 piksela i maksimalnom svjetlinom od 600 nita. Za sat, ovo su vrlo dobri pokazatelji: slika je jasna i svijetla, bez zrna, i jasno je vidljiva na suncu. Ali u zatvorenom prostoru, posebno noću, maksimalna svjetlina će jako pogoditi vaše oči.

Brzina osvježavanja ekrana Redmi Watch 4 je 60 Hz. Opet, ovo je odlična postavka za fitnes sat, jer ova frekvencija omogućava glatko i ugodno pomicanje. Prije samo godinu dana, sat je primao pretežno 30 Hz, što je uzrokovalo prekide i zamrzavanje pri skrolovanju kroz meni.

Naravno, Redmi Watch 4 dobio je Always on Display mod, koji uvelike olakšava korištenje gadžeta, iako aktivno troši bateriju. U međuvremenu, uživajmo u 200 različitih brojčanika. Pronaći ćete satove za apsolutno svaki ukus – od dječjih slika do običnih screensaver-a sa samo potrebnim informacijama.

Xiaomi Redmi Watch 4: VEZA, os, SENZORI, FUNKCIJE…

Funkcionalnost Redmi Watch 4 je prilično velika, ali ne biste trebali imati lažne nade. Ovo je standardna fitnes narukvica bez punopravnog operativnog sistema i vlastitog uređaja za skladištenje. Dostupna podešavanja ne idu dalje od uobičajenih. Ako vam je potreban pravi pametni sat koji može instalirati aplikacije, morat ćete odabrati skuplji model.

Prva stvar na koju želite da obratite pažnju su ugrađeni mikrofon i zvučnik. Sa njima možete upućivati ​​Bluetooth pozive koristeći svoj telefon. Naravno, bez pametnog telefona nećete moći da telefonirate ili primite poziv. Malo je razočaravajuće što nisu donijeli eSIM tehnologiju, ali bi to značajno povećalo cijenu uređaja. Redmi Watch je također opremljen Mi AI glasovnim asistentom, ali ova opcija radi samo u Kini.

Postoji 150 sportskih modova: impresivan broj, ali prosječnom korisniku neće trebati ni trećina deklarisanih treninga. Redmi Watch 4 može izmjeriti sve potrebne fizičke informacije: koliko ste koraka napravili, koliko ste kalorija sagorjeli, koju udaljenost ste prešli i koliko ste se brzo kretali.

GPS navigacija igra važnu ulogu u praćenju vaših treninga. Srećom, tu je. Sat će koristiti vlastite senzore za navigaciju umjesto da ih posuđuje s telefona. Postoje i standardni GPS i manje popularni satelitski sistemi GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS.

Redmi Watch 4 ima novi HyperOS operativni sistem, ali se sve njegove mogućnosti u suštini svode na interakciju sa Xiaomi ekosistemom. Stvar je dobra, ali van Kine je potpuno beskorisna.

Novi proizvod može mjeriti nivoe pulsa i zasićenosti krvi, pratiti kvalitet sna, pokazati nivoe stresa i pomoći ženama da održavaju menstrualni kalendar. Na satu ćete primati obavještenja o pozivima i porukama sa vašeg telefona. Sve su to standardne karakteristike koje smo već sto puta vidjeli na drugim modelima. Tako da se nećemo dugo zadržavati na njima.

Možete se povezati sa svojim telefonom putem Bluetooth 5.3. Veza je također standardna, uz korištenje vlasničke aplikacije. Ovdje nema bitnih inovacija.

U specifikacijama stoji da je Redmi Watch 4 opremljen NFC modulom. Naravno, beskontaktno plaćanje će raditi u Kini zahvaljujući Alipayu, što se ne može reći za evropske zemlje.

Xiaomi Redmi Watch 4 recenzija: Pristupačan i dovoljno dobar za svakodnevnu upotrebu

Xiaomi Redmi Watch 4 BATERIJA I AUTONOMIJA

Redmi Watch 4 može se pohvaliti odličnim trajanjem baterije zahvaljujući bateriji od 470 mAh. Proizvođač tvrdi da uz umjerenu upotrebu bez uključenog GPS-a možete postići 20 dana rada s jednim punjenjem. Kada je AOD omogućen, ovaj period se smanjuje na 10 dana. Ako vodite računa o punjenju baterije, moguće je 30 dana rada. Pokazatelji su veoma dobri.

Ali nema brzog punjenja i to nije baš dobro. Trebat će čak 85 minuta da se Redmi Watch 4 potpuno napuni. Mnoge budžetske narukvice već su opremljene brzim punjenjem, koje ih puni za samo 40-45 minuta. Evo malog propusta sa Xiaomijeve strane.

Xiaomi Redmi Watch 4: ZAKLJUČAK

Redmi Watch 4 trenutno košta OD 195,00 KM i mislim da je ovo stvarno dobar sat. Nudi dosta funkcija i odličan dizajn.

Novi proizvod je značajno unapređen u odnosu na prethodnu verziju. Dobijamo cool ekran, metalni okvir, ugrađeni mikrofon sa zvučnikom, GPS navigaciju, odlično trajanje baterije i gomilu drugih funkcija.

Sa sigurnošću možemo reći da je Redmi Watch 4 jedna od najboljih fitnes narukvica koja se može kupiti u prvoj polovini 2024. godine. Xiaomi je, kao i obično, u svom najboljem izdanju i oduševljava fanove ne samo odličnim pametnim telefonima, već i cool dodacima.

Ako ste razmišljali o kupovini jeftinog pametnog sata za svakodnevnu upotrebu, Redmi Watch 4 bi mogao biti odlična opcija.

OFICIJELNI VIDEO Xiaomi Redmi Watch 4

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.