Početna Vijesti Zabranjen uvoz Apple Watcha u Sjedinjene Države

Zabranjen uvoz Apple Watcha u Sjedinjene Države

Naredba američke Komisije za međunarodnu trgovinu (ITC) kojom se zabranjuje uvoz Apple Watch pametnih satova s ​​funkcijom mjerenja kisika u krvi u zemlju stupila je na snagu danas, 26. decembra.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i administracija predsjednika Joea Bidena, koja ima pravo veta, odlučili su da ne ukinu zabranu “nakon pažljivih konsultacija”.

Apple je objavio saopštenje u kojem najavljuje svoje “snažno neslaganje” s odlukom ITC-a. Kompanija “poduzima svaki korak” da vrati Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 na police američkih trgovina.

U oktobru je američka komisija za međunarodnu trgovinu utvrdila da senzor kiseonika u krvi ugrađen u Apple Watch krši patente medicinske kompanije Masimo. 25. decembra istekao je rok tokom kojeg su trgovinski predstavnik i predsjednik zemlje mogli staviti veto.

Apple je 21. decembra zaustavio online prodaju Apple Watch Series 9 i Ultra 2 na svojoj web stranici za američke korisnike, a satovi su nestali iz fizičkih Apple Storeova 24. decembra. Obustava prodaje se ne odnosi na Apple Watch SE koji nema senzor kiseonika. Novi satovi se još uvijek mogu naći kod drugih trgovaca, uključujući Amazon, Best Buy i Walmart.

Bloomberg je ranije izvijestio da Apple inženjeri žure da unesu izmjene u algoritme uređaja koji će zaobići kršenje patenata. Masimo je rekao da promjene softvera vjerovatno neće biti dovoljne. Istovremeno, nosilac patenta je izrazio spremnost da sjedne sa Appleom za pregovarački sto. 

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here