Početna Kako da... Igre iz djetinjstva dolaze na vaš Android telefon; Evo kako možete igrati...

Igre iz djetinjstva dolaze na vaš Android telefon; Evo kako možete igrati Mario, God of War, Zelda…

Želite ponovo otkriti retro klasike sa PlayStation 1, PlayStation Portable, Nintendo DS, Game Boy, GameCube i drugih? Ovaj vodič pokriva sve što vam je potrebno da preuzmete i igrate konzolne igre stare škole na svom Android telefonu ili tabletu.

Korak 1. Odaberite aplikaciju emulatora

Za početak, morćete instalirati pravu aplikaciju za emulator za konzolu po vašem izboru. Emulator omogućava Androidu da emulira hardver konzolnih platformi.

Višesistemski emulatori poput ClassicBoy i RetroArch mogu emulirati niz igraćih konzola, ali ih je teško postaviti i koristiti. Početnici se lako mogu izgubiti u svojim komplikovanim konfiguracijama i korisničkom interfejsu. Umjesto toga, emulator jednog sistema je najjednostavniji način za početak.

Samostalni emulator je Android aplikacija posvećena jednoj platformi. Dizajniran je i optimiziran za samo jednu igraću konzolu. To takve emulatore čini mnogo lakšim za upotrebu.

Možete pronaći desetine emulatora posvećenih svakoj popularnoj platformi na Play Store-u, plaćenih i besplatnih. Neke opcije rade bolje od drugih—manje oglasa ili bez njih, glatkije performanse, bolja podrška itd.

Kako bismo vam uštedili muke oko pronalaženja pravog emulatora za konzolu po vašem izboru, testirali smo više aplikacija za sve glavne platforme.

Korak 2. Preuzmite i pokrenite igre na emulatoru

Pored emulatora po vašem izboru, potreban vam je i fajl igre za koju god igru ​​želite da igrate.

Datoteke igara, koje se nazivaju i ROM-ovi za igre, su digitalne kopije kaseta i diskova konzole. Dolaze u različitim formatima datoteka (obično ISO slike i ZIP arhive). “Učitavate” kompatibilni ROM na emulatoru, i on se dodaje u biblioteku, spreman za igranje.

Izdavači igara ne prodaju ROM-ove igara radi emulacije i njihovo preuzimanje sa bilo kojeg izvora na mreži može predstavljati pirateriju. Ipak, ROM-ovi za skoro svaku igru ​​i platformu su besplatno dostupni na internetu; samo ih trebate potražiti.

„Odbacivanje“ ili pravljenje digitalnih kopija medija za igre koje već posjedujete je legalna siva zona . Međutim, preuzimanje i korištenje emulatora je potpuno legalno.

Naši izbori za najbolje emulatore konzole na Androidu

PPSSPP za PlayStation Portable

Ovaj PlayStation Portable emulator je popularan više od jedne decenije. Besplatan je, otvorenog koda i stabilan. Takođe je kompatibilan sa velikim delom PSP biblioteke.

ePSXe za PlayStation

Ljubitelji PlayStationa ne mogu pogriješiti sa ePSXe (ili „poboljšanim PSX emulatorom“). Koristite ga da s lakoćom igrate PlayStation 1 naslove na svom Android uređaju. Fokusira se na autentično repliciranje PS iskustva.

Dolphin za GameCube i Wii

Dolphin je najbolji emulator za GameCube i Wii igre. Kompatibilan je sa skoro svim naslovima sa ove dvije platforme. Telefoni više klase mogu pokrenuti mnoge od njih sa poboljšanom grafikom u punoj HD rezoluciji. Također dobijate opsežnu podršku za kontroler, funkcije za više igrača i aktivnu zajednicu izgrađenu oko emulatora.

Pizza Boy za Game Boy

Pizza Boy je jedan od boljih Game Boy emulatora. Programer nudi namjenske aplikacije za Game Boy Color i Game Boy Advance. Dolaze u plaćenim i besplatnim verzijama. Ali sve aplikacije Pizza Boy su bez oglasa i fokusirane su na preciznost emulatora.

DraStic DS emulator za Nintendo DS

DraStic DS je najbolji u grupi kada je u pitanju emulacija Nintendo DS iskustva na Androidu. Jednostavan je za korištenje i sadrži mnoštvo funkcija.

Možete fino podesiti ekrane i rasporede kontrolera. Također podržava spremanje stanja u oblaku putem Google diska. A sa samo jednim prekidačem, možete povećati rezoluciju da biste iskusili omiljene obožavatelje poput Pokémona ili Mario Karta u HD-u.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.