Početna Kako da... Kako da znate koliko vam je telefon zaštićen, šta su sertifikati IP67...

Kako da znate koliko vam je telefon zaštićen, šta su sertifikati IP67 ili IP68?

Sve češće se susrećemo sa telefona koji su u određenoj mjeri vodootporni ili otporni na prašinu. Ova oznaka otpornosti obično dolazi od nekih sertifikata. Korisnici Androida najpoznatiji su IP67 i IP68 sertifikat. To su dvije vrste zaštite, različite, ali u mnogim slučajevima ne znamo šta tačno znače.

Sertifikat IP67 ili IP68 potječe od međunarodnog standarda IEC60529, koji se odnosi na sve vrste elektroničkih proizvoda. Dakle, nije ograničen na mobilne telefone, već i na druge elektroničke proizvode, poput npr. televizora. Skraćenica IP odnosi se na Međunarodna zaštita (International protection). Nakon ovih skraćenica imamo dvije brojke.

Prva od slika odnosi se na stepen zaštite od čvrstih predmeta (na primjer prašina), a druga na zaštitu od curenja vode (i drugih tečnosti). Dakle, oznaka je kombinacija ova dva nivoa. A za svaku zaštitu imamo niz nivoa, zahvaljujući kojima postoje Sertifikati poput IP67 ili IP68.

Stoga je u ovim slučajevima 6 nivo zaštite od prašine, a 7 ili 8, zavisno o slučaju, nivo zaštite od vode. Na taj se način rađa jedan od ovih Sertifikata. Ali, imamo nekoliko nivoa unutar svake od ovih zaštita.

Nivo zaštite od prašine

Prva od slika u ovoj potvrdi odnosi se na zaštitu od prašine. Telefoni se podvrgavaju raznim eksperimentima kako bi se utvrdio ovaj nivo zaštite. U slučaju zaštite od prašine imamo ukupno šest nivoa, od kojih svaki znači nešto drugo. Ovo su nivoi koje imamo u ovom slučaju:

    0 nivo: Nema zaštitu od prašine ili čvrstih čestica

    1 nivo: Predmet promjera 50 milimetara ne smije prodirati

    2 nivo: Predmet promjera 12,5 milimetara ne smije prodirati

    3 nivo: Predmet promjera 2,5 milimetara ne smije prodirati

    4 nivo: Predmet promjera 1 milimetar ne smije prodirati

    5 nivo: U telefon ne smije ući nikakva prašina koja uzrokuje njegov kvar

    6 nivo: Nikakva prašina ne bi smjela ući u telefon. To je maksimalni nivo

Nivoi zaštite od vodE

Druga brojka u ovim Sertifikatima odnosi se na nivo zaštite od vode. Dakle, u slučaju Sertifikata IP67 ili IP68, u ovom slučaju navodimo reference 7 i 8. Opet, u ovom slučaju nalazimo različite nivoe.

U ovom slučaju je važno i vrijeme potrebno za ulazak, ako se to dogodi. Tako dolazi do niz složenijih i važnijih testova. Jer ako voda uđe u telefon, telefon će najvjerojatnije prestati raditi. Nivoi u ovom slučaju su:

    0 nivo: Ne postoji zaštita od vode i drugih tečnosti.

    1 nivo: Telefon se opire ulasku vode kapljući, koja padne na visinu od 200 milimetara i traje 10 minuta.

    2 nivo: Opet je otporan na kapanje, iako je telefon rotiran za 15 stepeni kako bi potražio pukotine. Opet, 10 minuta izdržljivosti.

    3 nivo: U ovom slučaju to je voda u spreju. Ukupno pet minuta mora izdržati jedanaest litara u minuti.

    4 nivo: Mora izdržati mlaz vode, deset litara u minuti, pet minuta. Takođe i za vodu pod pritiskom, između 80 i 100 kilonewtona po kvadratnom metru.

    5 nivo: Mora podnijeti mlaz vode od 12,5 litara u minuti, najmanje tri minute.

    6 nivo: Mora izdržati 100 litara vode u minuti, sa 100 kilonetona po kvadratnom metru i mlaznicom od 12,5 milimetara tokom 3 minute

    7 nivo: Telefon mora izdržati 30 minuta na dubini od jednog metra u vodi, a da ništa ne uđe unutra.

    8 nivo: U ovom slučaju mora držati u vodi na dubini od 1,5 metra najmanje 30 minuta. To je minimum, iako se proizvođači često razlikuju u tome koliko dugo može biti pod vodom.

    9 nivo: Ovaj nivo mjeri vodu pod pritiskom i visoku temperaturu, od 80 do 100 bara pritiska na 80 stepeni. Ekstremni nivo.

Kao što vidite, ovdje nalazimo više nivoa. Najčešći su 7 i 8, što vidimo u slučajevima kao što su IP67 ili IP68 Sertifikacija, koji su najčešći na Android tržištu. Trenutno možemo vidjeti kako brendovi uvode ove Sertifikate u svoje telefone, kao dodatak koji može navesti korisnike da se odluče na kupovinu navedenog modela.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here