Početna Recenzije Samsung Samsung Galaxy S 24 serija: AI, vrhunski softver i prepoznatljiv dizajn

Samsung Galaxy S 24 serija: AI, vrhunski softver i prepoznatljiv dizajn

Tradicionalno, početkom godine Samsung predstavlja novu liniju vrhunskih vodećih modela. Sastoji se od tri modela: osnovnog, Plus i Ultra. To je dostojan odgovor na Appleovu godišnju ponudu i odlična alternativa za one koji nisu ljubitelji iPhone. 

DIZAJN I ERGONOMIJA

Dizajn Samsung Galaxy 2024 linije je veoma sličan prošlogodišnjim modelima. Ali ovo nije samo kopiranje starih ideja. Time se održava prepoznatljiv i popularan izgled među korisnicima.

Prednji panel je i dalje elegantan i ima tanak okvir. Pretrpio je male promjene – postao je mat i ravniji.

Zadnji panel je prekriven mat staklom, iznad kojeg se uzdižu tri pojedinačna modula kamere. Bočne ivice su ravne, tanke, a tasteri za jačinu zvuka i za napajanje malo vire iznad njih.

Samsung Galaxy S24 , S24 Plus dobili su aluminijumska kućišta sa zaobljenim uglovima.

Ultra model je napravljen od titanijuma, ima oštrije ivice i po tome se izdvaja od tri. Površina od titanijuma postaje ojsetljiva na otiske prstiju. Ali mogu se izbrisati jednim dodirom.

Sva tri pametna telefona dostupna su u četiri boje: žuta, ljubičasta, siva i crna.

EKRAN

Sva tri uređaja su dobila vrhunske AMOLED ekrane sa maksimalnom osvetljenošću od 2.600 nita. Svaki ima prilagodljivu brzinu osvježavanja od 1 do 120 Hz. Prilagodljivi su sadržaju koji korisnik gleda. Na primjer, kada gledate video, on će biti u rasponu od 24 do 60 Hz, sa aktivnim scenama u igricama – do 120 Hz, a sa uključenim Always-on-Display – 1 Hz. Ovo pomaže u uštedi energije baterije bez potrebe da ručno mijenjate brzinu osvježavanja.

Osnovni Samsung Galaxy S24 ima ekran dijagonale 6,2 inča rezolucije 2.340 x 1.080 piksela.
S24 Plus – 6.7 sa rezolucijom od 3120 x 1440 piksela.
A S24 Ultra je 6.8 sa rezolucijom od 3120 x 1440 piksela.

Ekrani uređaja su ravni. Kompanija je napustila blago zakrivljene opcije u korist strožeg dizajna.

HARDVER I SOFTVER

Osnovna verzija Galaxy S24 dobila je 8 GB RAM-a. Ovo je manje od ostalih u liniji. Uređaj ima 128/256/512 GB interne memorije (u različitim modifikacijama) i moćan 10-jezgreni Exynos 2400 procesor.

Dobila ga je i verzija Galaxy S24 Plus . Samo pored toga ima 12 GB RAM-a. Ova kombinacija bi trebala omogućiti nešto brži multitasking. Ali kada su u pitanju vrhunski uređaji, vrlo je teško uočiti ovu razliku u praksi, pri izvođenju standardnih radnji korisnika. Stoga najvjerovatnije osoba neće osjetiti razliku kada gleda video, komunicira na društvenim mrežama ili fotografiše. Plus model ima 256 ili 512 GB interne memorije u različitim modifikacijama.

Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy, 12 GB RAM-a i 256/512 GB ili 1 TB interne memorije dobio je Ultra verziju . Ovo je najbolja ponuda kompanije Samsung za 2024.

KAMERE

U S24 i S24+, kamere su ostale iste kao u prošlogodišnjoj liniji. Ovo su 3 glavna modula:
50 MP glavni senzor, ultraširokougaoni objektiv od 12 MP (ugao gledanja 120°) i telefoto objektiv od 10 MP sa 3x optičkim zumom.

Kamera Galaxy S24 Ultra razlikuje se od druga dva modela. Gadget je dobio: 200 MP glavni senzor, ultraširokougaoni objektiv od 12 MP (ugao gledanja 120°), 2 telefoto objektiva. Model S23 Ultra imo ih dva, po 10 megapiksela. A u S24 Ultra jedan je zamijenjen sa 50 MP sa 5x optičkim zumom.

Svi modeli nude snimanje videa u 8K (24 ili 30 sličica u sekundi), 4K pri 30/60 fps i FHD pri 30/60/240 ili 960 fps (super usporeni snimak). Selfi kamera od 12 MP ostaje identična S23. Kvalitet fotografije je veoma visok pri svakom osvjetljenju.

S24 Ultra, očekivano, ima slike najboljeg kvaliteta na cijeloj seriji. Ovo je najbolje rješenje za one koji vole da snimaju televizijskom kamerom i žele da dobiju maksimalan kvalitet ovih snimaka. Ovaj Samsung telefon sa kamerom odličan je izbor za snimanje fotografija i video sadržaja. Odsustvo šuma i artefakata je zagarantovano čak i pri veoma slabom osvjetljenju. Posebni režimi vam omogućavaju uživanje u astrofotografiji, portretnoj fotografiji i snimanju reklame.

Osnovna i Plus verzija imaju nešto slabije kamere. Imaju nešto manje detalja prilikom snimanja krupnih planova i ručnog podešavanja. Takođe, telefoto snimci su manje jasni. Ali ako to nije kritično za vas, onda ćete biti zadovoljni kvalitetom slike.

BATERIJA I AUTONOMIJA

Najmanju bateriju dobio je Samsung Galaxy S24 . Kapacitet od 4.000 mAh i 100 mAh je više od S23. Sposobna je izdržati do 29 sati u načinu reprodukcije video zapisa i do 78 sati kada slušate muzi

S24 Plus ima bateriju od 4.900 mAh, što je 200 mAh više od S23 Plus. Kapacitet baterije je dovoljan za uživanje u omiljenim video zapisima do 31 sat ili muzici do 92 sata.

Model S24 Ultra ima najkapacitativniju bateriju od 5.000 mAh. Trajat će do 30 sati video reprodukcije i do 95 sati muzike. Uz brzo punjenje, osnovni model se može u potpunosti napuniti za sat vremena, a Plus i Ultra za 46 minuta.

SAMSUNG AI

Vještačka inteligencija je karakteristika na kojoj je kompanija ponosna i koju promoviše u svojim proizvodima. Konkurenti obično aktivno koriste AI za kameru (povećavaju kvalitet, oštrinu, itd.). Ali Samsung je otišao dalje. AI sada pomaže u raznim aplikacijama.

Promjena teksta; T9, koji ispravlja greške, više nikoga ne iznenađuje. Ali Samsungova AI može postaviti znakove interpunkcije, ukloniti semantičko ponavljanje i promijeniti riječ u logičnom sinonimu.

Njegova hladnija karakteristika je mogućnost ponovnog pisanja poruke na zahtjev. AI će preformulisati vaš tekst u jednom od četiri stila (za društvene mreže, poslovni, ljubazni, casual). U ovom slučaju bit će sačuvana suština teksta.

Ova funkcija radi u svim pretraživačima, instant messengerima, bilješkama, jer… ugrađen u tastaturu.

Obrada dugog teksta; Ove sposobnosti se malo razlikuju od prethodnih. AI će obraditi dugu priču na stranici i proizvesti sažetu verziju. Razlikuje se od prethodnog prepričavanja po strukturi. Ovdje je sve izgrađeno na području teze. Biće od velike pomoći na sastanku ili predavanju.

Rad sa audio snimcima. AI može pretvoriti sve što je snimljeno na diktafonu u tekstu (pun ili komprimiran), ukloniti bilješke i dodatne riječi.

Ugrađeni prijevod; Ova opcija bi vrlo brzo mogla ostaviti prevodioce bez posla. Uostalom, AI može prevesti ne samo već odštampan tekst na stranici ili u aplikaciji. Ali i prevodite razgovore ljudi na telefonu u realnom vremenu. Osoba treba samo da označi kojim će jezikom sagovornik govoriti kako bi se robot mogao prilagoditi. Možete ostaviti samo automatski prijevod (robot će prigušiti ljudski glas).

Postoji samo jedan minus – još nema srpskog jezika u čudesnom prevodiocu.

Obrada fotografija; Čak i ako je snimak napravljen na drugom telefonu, sada se može ispraviti pomoću umjetne inteligencije. Mođe izcršiti automatske korekcije fotografija: svjetlina, kontrast, oštrina, smanjenje šuma. Potpuno uklanjanje nepoželjnih objekata sa fotografije. Neuronska mreža automatski popunjava prazan prostor. Na primjer: boji ga tako da odgovara boji pozadine ili završava crtanje objekta prema vlastitom nahođenju. Korisnik na to ne može uticati. Uklanjanje refleksije i odsjaj od izvora svjetlosti…

ZAKLJUČAK

Samsung je osmislio tri cool modela koji se razlikuju po pozicioniranju i karakteristikama. Bilo koji od ovih uređaja biće odličan izbor i ugodna kupovina. A sada ukratko o svakom modelu.

Galaxy S24 je direktan konkurent osnovnom iPhoneu 15

Najjednostavniji model od tri. dobio je; 8 GB RAM-a (druga dva modela imaju 12 GB);

kapacitet interne memorije od 128/255/512 GB. Druga dva gadžeta nemaju modifikaciju od 128 GB; najmanji ekran je 6.2 sa rezolucijom od 2340×1080 piksela.

Model je dobio i ostale vodeće karakteristike: IP68 zaštitu od prašine i vlage, AMOLED ekran sa frekvencijom od 1 do 120 Hz, bežično punjenje.

Galaxy S24 Plus – za one kojima je potreban veliki ekran

Plus se ne razlikuje mnogo od osnovne verzije. Dobio je bateriju od 4.900 mAh; veličina ekrana – 6.7 inča sa rezolucijom od 6.7; Kapacitet RAM-a – 12 GB.

I osnovni model i Plus dobijaju Exynos 2400 čip za Galaxy, moćan procesor za svaki zadatak. Stoga je opcija Plus uglavnom pogodna za one koji jednostavno vole veće ekrane. A osnovna verzija je za one koji vole kompaktne pametne telefone.

Galaxy S24 Ultra je vrhunski telefon sa kamerom iz 2024. kompanije Samsung sa najmoćnijim procesorom. Ultra je dobio kapacitet interne memorije do 1 TB, maksimalni kapacitet baterije (5000 mAh) i najveći ekran – 6,8 inča. Model ima vrhunski Snapdragon 8 Gen 3 procesor za Galaxy. Pomoću njega možete pokrenuti apsolutno bilo koji softver i igre na maksimalnim postavkama.

Takođe, samo je Galaxy S24 Ultra dobio podršku za S Pen. Stoga je crtanje i retuširanje fotografija snimljenih kamerom ovog pametnog telefona što je moguće praktičnije.

DETALJNE SPECIFIKACIJE S24, S24 PLUS I S 24 ULTRA

OFICIJELNI VIDEO SAMSUNG GALAXY S24 SERIJE

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here