Početna Kako da... Vrste ekrana mobilnih telefona; LCD, OLED, AMOLED

Vrste ekrana mobilnih telefona; LCD, OLED, AMOLED

Postoji mnogo različitih vrsta ekrana mobilnih telefona koje koriste proizvođači mobilnih telefona širom svijeta. U posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnog napretka u tehnologiji i danas možemo vidjeti velike i kristalno jasne displeje i ekran osjetljiv na dodir sa odličnom rezolucijom. Danas imamo i sklopivi displej od fleksibilnog materijala.

Ovdje ćemo naučiti i razumjeti različite vrste ekrana mobilnog telefona i ekrana osjetljivog na dodir.

LCD (najpopularnija vrsta ekrana mobilnog telefona)

LCD ( Liquid Crystal D isplay) ekrani su najčešći i široko korišteni od strane najpopularnijih proizvođača mobilnih telefona . Napravljeni su od tečnih kristala koji ne emituju svetlost. Podržavaju ih SMD LED za osvjetljavanje cijelog ekrana. Opet LCD ekrani su sljedećih različitih tipova:

  1. TFT LCD (Thin Film Transistor) : Ovi troše previše energije i više ih ne koriste popularni brendovi mobilnih telefona. Ali proizvođači jeftinih pametnih telefona i telefona sa funkcijama i dalje ih koriste.
  2. IPS LCD (In-Place Switching) . Oni su bolji od TFT LCD-a i relativno troše manje energije što produžava vijek trajanja baterije. Ponekad se nazivaju i Retina ekranom.
  3. Otporni LCD ekran osetljiv na dodir : Ovo su dvoslojni ekrani sa dodirom koji ne reaguje mnogo ili precizno. Obično se koriste u jeftinijim pametnim telefonima i telefonima sa funkcijama.
  4. Kapacitivni LCD ekran osetljiv na dodir : Ovo su takođe dvoslojni ekrani, ali su mnogo bolji od otpornog ekrana osetljivog na dodir. Touch je vrlo osjetljiv i precizan. Većina popularnih brendova koristi ove ekrane u svojim pametnim telefonima.

OLED (organska dioda koja emituje svjetlost)

OLED je relativno nova tehnologija za proizvodnju ekrana za pametne telefone, tablete, ekrane računara, laptopove i TV. Ne trebaju i SMD LED (Light Emitting Diodes) za osvjetljavanje cijelog displeja. OLED je mnogo bolji od LCD-a u pogledu boje i svjetline, bolje rezolucije, vrlo brzog odziva, male težine i šireg kuta gledanja. Takođe troše manje energije.

AMOLED (najnoviji tipovi ekrana za mobilni telefon)

AMOLED je skraćenica od Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode. Ovi displeji su napredna verzija OLED-a. Ovi displeji takođe nude sve prednosti OLED-a.
Super AMOLED ekrani su još jedna napredna verzija AMOLED-a, što čini ekran veoma tankim.

info
Odricanje odgovornosti: Informacije navedene u ovom članku zasnovane su na ličnom iskustvu našeg tima i izvorima trećih strana. Iako su uloženi svi napori da se pruže tačne i pouzdane informacije, čitaoci treba da budu svjesni da je ovo subjektivna procjena. Ovaj članak nije plaćen niti sponzorisan od bilo kojeg proizvođača ili trgovca.

Komentariši

Please enter your comment!
Please enter your name here